Åre kommun inreder med fådda prylar

Marie Andersson och Linda Kalkan i Återbrukets målarverkstad.

Åre kommun inreder med fådda prylar

Undersåkers förskola och fritids vid Åre skola har en sak gemensam. De har fått ny inredning av Linda Kalkan och hennes team vid Återbruket, och allt tillverkas av material som privatpersoner och företag skänkt.

– Vi fick 10 runda bord från ett hotell. De var skadade men i perfekt storlek, lätta att göra något kul av och lätta att flytta runt, berättar Linda Kalkan som är projektledare.  

Ett bord blir Fia med knuff-spel.

Det blev bland annat ett melonbord och ett schackbord. I Återbrukets lokal i Järpens industriområde är Marie Andersson just i färd med att dra bort maskeringstejp från ett bord som ska bli ett Fia med knuff-spel. På hyllorna står färgburkar med utgånget bäst före-datum som ett företag har skänkt.

Marie Andersson är anställd vid Återbruket och trivs i målarverkstaden.

Barn och personal har fått önska hur lokalerna ska fungera. Ett av önskemålen var att det inte skulle kännas som ”skola”.

– De vill kunna äta, spela spel, mysa, hänga teckningar och det ska vara bra förvaring och kännas hemtrevligt, säger Linda.

Anders Engelin snyggar till vägmarkeringar på en bilbana.

Anders Engelin snyggar till vita vägmarkeringar på en bilbana tillverkad av masonit. Ett bord till bilbanan har redan levererats till fritids i Åre, där ett annat gäng är i färd med att montera sittplatser och hyllor tillsammans med arbetsledaren Lisa Törner.

Lisa Törner och Ashraf Bajbouj monterar en lagerhylla.

– Vi kan vara 10-15 personer inom Återbruket, men alla är inte med samtidigt. Några arbetstränar ett par timmar per vecka eller jobbar halvtid, säger Lisa.

Shiva Emanuelsson snickrar en sittplats vid fönstret.

Återbruket har även haft uppdrag för det lokala destinationsbolaget att dekorera och utveckla utemiljön. De provar ut nya produkter som braständare och insektshotell, och tjänster som lånecyklar till kommunpersonalen.

Linda Kalkan är projektledare för Återbruket. I förgrunden syns ”det vita guldet”, papperstugg från kommunen som kan bli dekorationer av papier maché , braständare och mycket annat.

Målet är att Återbruket ska bli ett arbetsintegrerande socialt företag för att även kunna ta externa uppdrag. Efterfrågan har redan börjat visa sig genom deras fina offentliga verk.