Hästar från Laxviken tävlar över hela världen

Annethe Ovesson tillsammans med Kerstin Jönsson, Laxsjö, som är anställd och jobbar med stuteriet. Stoet Zanzara UW är en av de för närvarande 20 hästarna på gården.

LAXVIKEN (JT). I Norrland är det ovanligt med uppfödning av hopp- och dressyrhästar, men Annethe Ovesson, Laxviken, har bevisat att det inte är omöjligt. Trots motgångar och en skeptisk omgivning har hon utvecklat Stuteri Salmonbay till en framgångsrik verksamhet.

Annethe Ovesson träffade sin man Stefan Olovsson för 25 år sedan, och flyttade till Laxviken. Själv är hon född och uppvuxen i Malmö.

–Jag är ju storstadstjej, och när jag såg skylten ”Här slutar allmän väg” så tänkte jag att jag kommer att få lappsjuka. Jag sa till Stefan att ska jag flytta hit måste jag ha med mig en häst.

Annethes intresse för hästar började redan i femårsåldern då hon fick sin första ponny, och vid flytten till Jämtland passade hon på att köpa en ny häst. På gården i Laxviken har Annethe sedan  dess med framgång byggt upp Stuteri Salmonbay.

–I Skåne tyckte alla att jag var dum i huvudet när jag började med hästuppfödning här uppe, men jag har bevisat att det går ganska bra. I år är det 20-årsjubileum. Annethe tycker att det som varit svårt i Jämtland är att få erkännande av andra inom hästvärlden.

–Folk är rädda, och det är svårt att få kontakt. Jag tycker att man ska samarbeta, men när folk utesluter en, hur ska då samarbetet gå till, frågar sig Annethe.

Utanför länet har responsen varit desto mer positiv, bland annat har landslagsryttarna Helena Lundbäck och Marcus Westergren tävlat med hästar från Salmonbay.

–Förutom att jag haft två hästar i landslaget, har tio gått på export. En såldes till USA helt nyligen.

Annethe berättar att hästarna som presterat bäst är dem hon behållit tills de blivit tre eller fyra år.

–Då har jag fått sätta min prägel på hästen, och mitt mål är att lotsa den till en bra framtid. Den har deltagit i tävlingar, och när den kommer till en ny ryttare har den en bra inställning till sitt jobb och tycker att det är roligt, förklarar Annethe.

Tillsammans med Stefan har Annethe de två sönerna, Simon, 20, och Albin, 18, som båda är mer eller mindre engagerade i verksamheten på gården. Vid sidan av stuteriet är skogen det som kräver störst del av den årliga arbetsinsatsen, och Anneteh deltar även där med stor förtjusning.

–Jag längtar efter skotaren, det är ett fantastiskt jobb.

I somras utnämndes Annethe Ovesson till Årets Margareta i Krokoms kommun med motiveringen att ”Annethe har genom kunskap, arbete och ett brinnande intresse lyckats avla fram tävlingshästar av mycket hög kvalitet, vilket visar sig på resultatlistorna både i Sverige, Europa och USA, där hennes hästar finns”.

–Jag blev otroligt förvånad eftersom jag har slagits så för att bli respekterad. Det var en enorm känsla, och i mitt hjärta känner jag hur glad jag är. Det var stort, säger Annethe avslutningsvis.