Trots tuff uppväxt och svår cancer –Shaushone Crae har visat att allt går

Shaushone Crae lyfter här 135 kg

Shaushone Crae lyfter här 135 kg

Hon hade en tuff uppväxt, blev slagen och misshandlad. Drabbades av cancer och genomgick 20 operationer och vägde som mest 176 kilo. Men hon vann över cancern, väger idag 62 kg och är en av Sveriges bäste styrkelyftare. Shaushone Crae, 48 år, har visat att allt går.

Shaushone är idag en av Sveriges bästa styrkelyftare, hon tog flera medaljer på SM i fjol (då med bruten fot efter en MC-olycka då hon blivit påkörd i en rondell). Shaushone siktar i år på fler medaljer på SM i Norrköping i mars och tränaren Kari Matila ler och säger att i juni tar hon medalj på VM också!
Detta efter mindre än totalt två års träning.
2006 klev Shaushone in i styrkelokalen i Östersund för första gången, då vägde hon strax över 100 kg, nyskild och mamma till sju pojkar, sökte hon något att komma igång med. Hon hade tränat en del när hon var ung, 15-18 år, och kände att detta var en sport som hon skulle kunna känna passion för. Hon hann inte mer än börja förrän hon fick besked om cancer. Fram till 2013 genomgick hon 20 operationer och gick upp ytterligare nästan 70 kilo i vikt. När hon 2013 kom tillbaka till träningshallen vägde hon 176 kg, och läkarna hade inte stora förhoppningar om att hon någonsin skulle kunna lyfta något överhuvudtaget.
Idag väger Shaushone 62 kg, egentligen ett par kilo för lite för att få tävla, hon behöver väga minst 64 kg för att inte riskera att bli diskvalificerad.
Som utomstående undrar man så klart vad som driver henne och vad som gett henne denna enorma fighterinstinkt? Shaushone lägger huvudet på sned, ler och pekar på hjärtat och på huvudet
–Det sitter här inne. Jag har haft en oerhört tuff uppväxt i ett indianreservat i Arizona, med en alkoholiserad mamma och en pappa som jag inte fick träffa då de var från olika stammar och det fanns en lång osämja mellan dessa stammar.
Hon har över 200 bestående ärr på sin kropp som orsakats av den svåra misshandeln från mamman. –När hon inte orkade slå längre bussade hon hunden på mig, berättar Shaushone.
1992 träffade hon en svensk turist och som senare blev pappan till hennes barn. De fick först två barn i USA men flyttade sedan hem till hans hemgård i Undersåker där de arbetade med jordbruket och fick ytterligare fem barn tillsammans.
Shaushone bor nu i Brunflo och ägnar stor del av sin tid till under vinterhalvåret till träning.