Recept påskmeny Passet Vemdalen

Köksmästare Micke Dahlberg bjuder på påsklamm till varmrätt. Har ni vägarna förbi restaurang Passet på påskafton kan nu njuta av hans helgrillade lamm som erbjuds på påskbuffen.

Förrätt:
Recepten är beräknat till 6 personer
Samtliga förrätter kan läggas på små knäckebrödsbitar eller på bitar av mjukt rågbröd/kavring.

Gubbröra
Vi valde att göra en variant på gubbröra med inkokt fisk och syrad lök.
1 gul lök
½ dl vitvinsvinäger
2 msk kapris ( utan stjälk )
5 st dillkvistar
150 gram torsk eller annan vit fisk
2 dl majonäs
2 hårdkokta ägg
Salt & peppar
Inkokningslag till fisken:
2 dl vatten
½ dl ättika eller vitvinsvinäger
3 lagerblad
1 tsk salt
Koka upp och låt stå att dra i 15 min.
Lägg fisken i lagen i ca 10 min. Känn på fisken, om den går att ”plocka isär” är den färdig. Ta ur den ur lagen och plocka den i större bitar.
Hacka löken, dillen och äggen.
Svetta löken försiktigt i neutral olja under omrörning ( rapsolja lr liknande ) i en kastrull på medium värme tills mjuk och glansig. Tillsätt vitvinsvinäger och låt den koka in helt. Ta av från plattan och blanda i kapris, dill, ägg och fisken. Vänd in majonäs till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och ev. lite citron.

Kallrökt lax med äggröra:
Ca 100 gram kallrökt lax
4 ägg
1 msk smör
Vispa ihop äggen och krydda med salt och peppar.
Smält smöret i en teflonbelagt stekpanna och rör ner äggen med en träslev. Rör försiktigt i botten av stekpannan tills äggen blir krämiga.

Sill och potatis:
6-12 sillbitar beroende på storlek
Smak efter behag. Vi valde att köpa 5-min sill och lägga in den med ingefära och citrongräs.
1-2 kokta potatisar i tunna skivor
2 msk gräddfil
1 msk hackad rödlök

Stekt inlagd strömming med senapsmajonäs och syltad lök:
100-200 gram stekt inlagd strömming
1-2 rödlök i tunna skivor
2 msk majonäs
Senap, välj sort efter vad du tycker om.
Blanda senapen i majonnäsen till önskad smak.
Lag till löken:
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten
Koka upp, låt svalna och häll sedan över rödlöken. Gör gärna detta dagen innan så att den får tid att dra till sig.
Dryckesförslag: Öl och nubbe

Lammstek med rotfrukter
1-1½ kg lammstek eller lammrostbiff
1½ kg blandade rotfrukter såsom morot, palsternacka
1 kg småpotatis, typ amadine, delikatesspotatis eller liknande
3 gul lök

Lammet:
Dela 1 lök och 1 morot i grova bitar och lägg i ugnssäker form.
Bryn steken i stekpanna med smör tills den har fin färg runtom. Lägg över steken i ugnsformen och häll i 1 dl vatten i stekpannan och koka ihop stekskyn snabbt. Häll denna över i formen också. Sätt steken i förvärmd ugn på 70 grader med stektermometer. När kärntemperaturen är 56 grader är den klar. Låt den ligga och vila i minst 10 min innan servering.
Skyn
Koka ner 3 dl rödvin till ungefär hälften, tillsätt skyn från steken efter den gått klart. Koka ihop ca 10 min. Detta skall vara en ganska tunn sky då vi har chevrekräm till också.

Chevrekräm
3 dl chevre
1 dl creme fraiche
Rivet skal och saft från 1 citron
Mosa chevrén med en gaffel och tillsätt resten. Blanda väl och smaksätt med salt och peppar.

Grönsakerna
Dela rotfrukterna i stavar och potatisen på i 2 på längden. Lägg i ugnssäker form eller ugnsplåt. Blanda runt med matolja, salt och peppar. Rosta i ugnen på 175 grader till dom är mör och har fin färg. Vi la alla grönsaker och det skivade köttet på ett fat för att igen få dela vid bordet.
Dryckesförslag: Ripasso, Cotes du Rhone, Crozes Hermitage

Dessert:
Karamellpudding med vanlij – cremefraiche.
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl grädde
100 gr socker
1 vaniljstång
3 ägg
2 äggula
75 gram socker till karamell
Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och socker. Dra åt sidan och låt stå att dra i 10 min.
Smält socker i en tjockbottnad kastrull med en msk vatten. Koka tills den börjar bli mörk och luktar karamell ( ca 150 grader )
Häll karamellen direkt i ugnssäkra skålar eller det du har tänkt att baka av puddingen i.
Låt stelna.
Vispa ihop äggen i en bunke.
Häll mjölkblandningen över äggen samtidigt som du vispar. Lyft ur vanlijstången och häll sen smeten i formarna.
Ställ formarna i en djup plåt och fyll på vatten ca 1 cm upp.
Baka av i förvärmd ugn p 120 grader i 40-50 min.
Kyl av och vänd sedan ut puddingarna ur formen på en tallrik så att karamellsåsen rinner ut över.

Creme fraiche med vanilj
2 dl creme fraiche
½ vaniljstång, urskrapad
1 msk socker
Vispa creme fraiche, socker och vanilj tills den blir tjock.
Servera gärna med lite rostade, hackade nötter
Dryckesförslag: Madeira, Moscato dásti