Namninsamling för att rösta om Stornorrland

Nils-Bertil Nilsson och Eva Hellstrand är två av många volontärer som samlar in namn. Foto: Håkan Larsson

Onsdag 14 september startade insamlingen av namn för en folkomröstning om Stornorrland. Nu har aktivisterna sex månader på sig att samla stöd från minst 10.000 länsbor. Många har redan engagerat sig i insamlingen.

– På en dryg timme utanför ICA Nälden skrev 80 personer på. Det var ibland en kö på 3-4 personer som tålmodigt väntade på sin tur, trots att många hade bråttom hem. I morgon blir det ICA Mörsil! Jag ger mig inte förrän jag har 1000 namn, säger Nils-Bertil Nilsson från Trång.

Kampanjen drivs av nätverket Framtid för Jämtland samt Hela Sverige ska leva Jämtlands län i samarbete med ett 40-tal organisationer och företag.

– Jag är less på den styvmoderliga behandlingen av Norrland och tycker att vi medborgare har rätt att påverka vår framtid, säger Anna Olofsson Frestadius som ingår i kampanjledningen.

– Folkomröstningen är för alla, oavsett partipolitisk uppfattning, säger Mattias Warg.

Det formella namnet är ”Folkinitiativet Rösta om Stornorrland” och målet är som sagt att det ska bli en folkomröstning där länsborna får säga ja eller nej till att regionen slås ihop med landstingen i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

12 november ordnas även en medborgardialog på Storsjöteatern där länsborna ska kunna få svar på sina frågor om en storregion.

folkinitiativet-3-mattias-warg-webbMattias Warg ingår i kampanjledningen och är övertygad om insamlingen kommer att ge de underskrifter som behövs för att det ska hållas en folkomröstning i länet om Stornorrland.

folkinitiativet-1Kassar med insamlingslistor distribueras över hela länet. Det går även att ladda ner listan från stoppastornorrland.nu