På jakt efter det perfekta norrskenet

Aurora borealis - Östersund - foto: Tommy AnderssonAurora borealis - Östersund - foto: Tommy Andersson

Östersund från annersia, med Vallsundsbron till vänster. Foto: Tommy Andersson

Tommy Andersson är norrskensjägare, och leder just nu den interna ligan om vem som dokumenterat norrsken tidigast på säsongen: 3 augusti är rekordet.

– Norrskenssäsongen i länet sträcker sig från mitten av augusti till mitten-slutet av april. Sedan blir det för ljust. Vi har norrsken på sommaren också men då är det så ljust att vi inte kan se det, säger Tommy.

För Tommy började det för många år sedan med ett stort naturintresse. De tidigaste bilderna har han som dia. Från 2010 har han letat fina fotoplatser mer målmedvetet, och har vid det här laget närmare tusen norrskensbilder i arkivet.

– Det går inte att se sig less på norrsken. När man är ute i storslagen natur, det är alldeles tyst runtomkring, och det intensiva skenet dansar på himlen. Det är häftigt. Jag har full förståelse för att japanska turister blir lite galna när de ser det. Vet jag att det ska bli norrsken så måste jag ut, fortsätter Tommy.

Det finns flera duktiga norrskensfotografer i länet och de umgås gärna.

– Jag har en kompis i Bomsund som heter Jay Reua. När han börjar skicka mms med konstiga diagram som man inte fattar något av, då vet man att det är på gång…

– Flera gånger per säsong sticker vi ut tillsammans. Då har vi alltid fika med oss, och det brukar vara jättetrevligt. Jag, Göran Strand och Bert Persson har en intern tävling om vem som ser norrsken först på säsongen. Förra året blev det 13 augusti för oss alla tre, för då var vi ute tillsammans. Men nu leder jag med tio dagar, 3 augusti, så nästa år gäller det att vara på hugget. Då lär de börja spana redan i juli.

Norrsken, eller rättare sagt polarsken, aurora borealis på latin, är enkelt förklarat laddade partiklar som kraschar i jordens atmosfär ovanför polerna och lyser upp i olika färger: syre ger grönt och rött, kväve ger lila och blått, beroende på höjden. Det förekommer även polarsken på södra halvklotet och det kallas då för sydsken, eller aurora australis. Sydsken kan man bland annat se på Nya Zeeland.

Tommy Andersson Foto: Sofia SörlinTommys tips för norrskensfotografering

– Du behöver stativ och helst en systemkamera så att du kan ställa skärpa, tid och bländare manuellt.

– En bra grundinställning på kameran är cirka 15 sekukunder tid, bländare 3,5 och ett iso-tal runt 1600.

– Sök dig gärna till en mörk plats utan så mycket störande ljus. I riktigt mörker kan du även få med Vintergatan.

– Några träd eller vatten i förgrunden kan bli fint, men tänk på att de ska vara i rätt väderstreck, norrut. Under hösten kan du sikta mot Karlavagnen, det är ungefär norr.

– Klä dig varmt och glöm inte fika och en campingstol!

– Det finns appar till telefonen som man kan använda sig av, till exempel Northern Eye Aurora, Aurora Notifier och Aurora Forecast, när det är dags att ut och spana.

Tommy Andersson fotograferad av Sofia Sörlin