Carola och Mikael ger trädgårdstips

Carola och Mikael Nordqvist driver Ocke Trädgård i Mörsil. Foto: Tommy Andersson

I maj är det tid att ta hand om plantor som försåtts inomhus, och att förbereda inför trädgårdssäsongen. Carola och Mikael Nordqvist delar med sig av några tips.

– Maj är en bra tid att gå runt i trädgården och inventera. Vad finns egentligen i din trädgård? Vill du ha det som finns, kanske flytta på det? Är det något som ska bort? Vad är det för jord i din trädgård? Är det soligt, halvskuggigt, helskugga? Skriv ner nuläget och dina tankar, säger Carola.

Nästa steg är att börja drömma, samla bilder och göra skisser.

– Vad vill du och familjen använda trädgården till? Hur ska den kännas och se ut? Vilka funktioner fattas? Hur mycket tid är du beredd att lägga på att sköta trädgården, säger Carola.

– Det går att boka en timme med en trädgårdsmästare eller designer för att diskutera dina möjligheter och idéer, tipsar Mikael.

Sedan återstår den praktiska planeringen. När ska det göras? Allt på en gång? En bit i taget? Vilket känns viktigast eller roligast?

– Kom ihåg att satsa på riktigt bra jord för din trädgård, det är en god grund för att du ska få den trädgård du vill ha.

För Carola, Mikael och deras medarbetare har det varit en hektisk vinter och vår. Inför den här säsongen har de tagit över familjeföretaget Ocke Trädgård och flyttat verksamheten till Mörsil.

– Den här platsen är perfekt för ett växthus! Här får vi äntligen möjlighet att arbeta tillsammans och för kunderna blir det mer lättillgängligt, större yta utomhus och större parkering säger Carola.

– Folk kommer att känna igen sig. Sortimentet är detsamma, vi har utökat med krav-märkta kryddor och annat ätbart men inte tagit bort något, säger Mikael.