Midsommar med lassokast i Ankarede

Lassotävlingen på söndag lockar många besökare

Det samiska midsommarfirandet i Ankarede följer en lång tradition – och om två år firas det extra rejält för då fyller Frostviken-Hotagens sameförening 100 år.

Mikael Jonasson, ordförande

– Ankarede ligger 7 kilometer från Stora Blåsjön. Det första du ser är kyrkan som sticker upp, och längre in på området finns kåtor, härbren och vårt föreningshus som heter Aernie (eldstad). Det är en knutpunkt, vi samlas runt elden, säger Mikael Jonasson som är ordförande i Frostviken-Hotagens sameförening.

Ankarede har varit kyrkplats i hundratals år. Förr möttes man två gånger per år i samband med att renarna flyttades mellan beten. Mikaelihelgen i september har förlorat lite av sin betydelse men midsommarfirandet är en levande tradition. Det beskrivs som ”en festival utan musiker, en släktträff där ingen har kontroll över vilka som dyker upp”. Mikael berättar att de flesta äldre samer någon gång har varit här, det är en av de saker man ”ska” göra – och för yngre är det en plats att lära känna andra unga samer.

– Det börjar på torsdag. Då kommer de som har kåtor och härbren hit och krattar, gör fint och lägger in ris i kåtorna. Sen kommer folk från resten av Sápmi, från norr och söder. På helgen är det högmässa i kyrkan men det är ju inte alla som går dit. I föreningshuset har vi café, och årsmöte i sameföreningen. Barnen spelar brännboll eller fotboll. Det kommer även en del turister som vill se sig om och prata lite.

Damernas vandringspris i lassotävlingen är slöjdat av Thomas Magnusson och skänkt av samebyarna i Frostviken: Voernese, Ohredahke och Raedtievaerie.

– På fredag och lördag kväll anordnar sameföreningen dans på Folkets Hus i Blåsjön. I år är det JonHenric Andersson från Strömsund som spelar med sitt band och det blir lite blandat dans och jojk, berättar Mikael.

Stegen i sydisdans påminner om foxtrot men kan ha inspiration från gammeldans, bugg och swing. Från Folkets Hus i Blåsjön har den spridits över hela Sápmi.

– På söndag är det dags för den årliga lassokastningen, och då kommer det mycket folk över dagen. Vi har ett vandringspris för herrar och ett för damer, vinner du tre gånger så får du ta hem det, berättar Mikael.

Inför 100-årsjubileet 2019 är planen att Aernie ska byggas ut, området renoveras och de stora granarna får ge plats åt björkar. Föreningen planerar även nationaldagsfirande och har ansökt om att få arrangera same-SM som en gång i tiden startade just i Ankarede och omfattar lassokastning, löpning och stafett.