Allt fler jagar i länet

Yvonne Karlsson siktar på älgfiguren vid Bensjö jaktskyttebana.

4 september startar älgjakten i länet och Yvonne Karlsson från Grönviken är en av dem som ska jaga älg för första gången nu i år.

– Jag tycker det här med hundar och jakt är så intressant och spännande. Min man och jag har en rysk stövartik och bedriver en liten uppfödning av rasen. Jag vill ju gärna få vara med och jaga på riktigt med henne också. Sedan använder vi nästan bara viltkött som älg och småvilt hemma i köket. På så vis vet vi att det är ett ekologiskt och klimatsmart kött som barnen och vi äter, säger Yvonne Karlsson.

Yvonne är inte ensam om sitt val. Förra året tog nästan 11 000 personer jägarexamen i hela landet. Det är en ökning med tio procent jämfört med åren innan. Var femte var en kvinna. Under 2016 avlade dessutom 473 st personer i Jämtlands län teoretiskt prov för jägarexamen.

Intresset för naturen och det vilda är också en anledning som får många även icke-jägare att ta jägarexamen. Allt fler jägare och jaktlag lägger i dag också allt större vikt än tidigare vid vilthantering och att tillvarata köttet på rätt sätt. Stora djur som älgar och hjortar innebär stora pengar för viltköttet och då är en hygienisk hantering av viltköttet ett måste.

Per ”rävper” Andersson