Näskottskören sjunger upp

Britt-Marie Öhrberg Bergquist leder Näskottskören.

Varje onsdag samlas Näskottskören i församlingshemmet i Nälden för att öva. I december är det julsånger på repertoaren.

– Vi är drygt 35 personer, men några jobbar, andra är sjuka eller har fått barn, så vi brukar vara omkring 25 som träffas, säger körledaren Britt-Marie Öhrman Bergquist.

Näskottskören hör till Svenska kyrkan och ger konserter vid kyrkohögtider som påsk, allhelgona, advent och jul. Britt-Marie började som kantor i församlingen 2002 och i somras gick hon i pension, men kören vill hon fortsätta leda.

Vid övningarna står Britt-Marie i halvcirkelns centrum och dirigerar med hela kroppen.

– Vila på den tonen, ingen brådska. Kan jag få lite mer a-ande?

Stämmor flätas in, stiger upp, tonar ner. Det bläddras i notpapper och noteras i marginaler.

– Visst har du sänkt den? Ligger vi lågt? Ja, det ska vara repris. Då tar vi om från första raden.

Vid fikat i halvtid blir det tid för samtal. Lena Jansson bor i Östersund, och åker till Nälden för att vara med i kören. Det har hon gjort sedan 2011.

– Min kusin drog med mig. Det är ett lättsamt sätt att umgås och få vänner, och det är vanebildande när man känner att man utvecklas och mår bra av det. Roligast är det att sjunga svåra harmonier. Vi gjorde en konsert med datorspelsmusik och Laleh-låtar. Då var det många ovanliga rytmer och harmonier, säger Lena Jansson.

Karin Lindroth-Trimble bor i Röde, i Alsen. Hon har nyss bytt från sopran-stämma till alt, och spelar även tvärflöjt. I gruppen finns ytterligare en flöjtist och en gitarrist.

– Det är spännande att få sjunga stämmor. Körledaren Britt-Marie är helt fantastisk. Jag lär mig så mycket och det är väldigt fin sammanhållning. Vi får ständigt nya utmaningar i att lära oss låtar och vara med på konserter. Vi får även röstträning av pedagoger som kommer hit Det är hur bra som helst, och kostar inget, säger Karin Lindroth-Trimble.

I det stora rummet finns en påtagligt positiv energi.

– Vid uppvärmningen får vi igång blodcirkulationen ordentligt. Det är skönt när man har suttit stilla en hel dag att ställa sig upp och få vara lite högljudd. Jag får mycket energi, säger Karin Lindroth-Trimble.

Kören har en lång historia och har hunnit med många olika konserter, gästsolister, körsamarbeten, resor och läger. För några år sedan åkte nästan hela gänget till Gran Canaria och uppträdde i Svenska kyrkan.

Sven-Uno Gärdin började i det som då hette Näskotts Blandade Kör i augusti 1996, och var med i tio år. Sedan har han bott på olika orter och sjungit i Undersåkerskören och i Rödökören, innan han i somras återvände till Näskottskören som den numera heter. Han har fyllt 72 år och sjunger bas.

– Man vet inte hur länge rösten håller, men några år till har jag tänkt vara med, säger Sven-Uno.

– Det är roligt att sjunga i kör, det är fin gemenskap och man mår bra av att sjunga tillsammans. Det pratas ju om endorfiner, kanske ligger det något i det. Jag kan vara trött när jag går till övningen men när jag går därifrån är jag uppåt, säger Sven-Uno Gärdin.

Söndag 17 december hålls årets julkonserter i Näskotts kyrka. Intresset brukar vara stort och därför hålls två föreställningar. Det är fri entré och alla är välkomna.