Akrobatik bland molnen i Vemdalen

Olle Strandberg drömde om att få göra om trippelvolten som gjorde honom förlamad - och klarade det.
Vad säger man när någon ringer och vill beställa hämtning med skoter på obestämd plats för en fallskärmshoppare och en luftballong med besättning? Jan-Ola Dillner i Klövsjö sa ja, och blev därmed en av nyckelpersonerna i att förverkliga en dröm.

– Vi tar ansvar för det på marken. De tar ansvar för det i luften, säger Jan-Ola som är en av tre lokala guider i projektet.

Det lät så märkligt att det måste vara sant, vem hittar ens på en sån historia: En akrobat som brutit nacken och varit förlamad vill göra en trippel bakåtvolt från språngbräda på en plattform 100 meter under en luftballong på 3000 meters höjd över Vemdalen i mars..?

Akrobaten heter Olle Strandberg. I december 2005 misslyckades han under en föreställning med en trippel bakåtvolt, vilket gjorde honom förlamad från halsen och nedåt. Tack vare duktiga läkare och envis träning blev han efter några år så gott som återställd, men akrobat i världsklass var han inte längre. Han började med dans och regisserade cirkusföreställningar men hade svårt att släppa sin längtan tillbaka till akrobatiken.

2015 kläcktes idén att fira 10-årsjubileet av olyckan.

– Min vän Tomas Mazetti kom med idén att göra om samma hopp men landa bland molnen. Det är en rekreation av händelsen; att få göra om och göra rätt. Jag tänker på det som att få göra ett fysiskt avslut och jag har längtat efter det. När vi började hade vi ingen aning om att förberedelserna skulle ta tre år, säger Olle Strandberg.

– Första idén var att hoppa fallskärm över Berlin, men det föll på vädret. I somras skulle vi ha gjort det över Lund, men då var Olle skadad, berättar Sara de Vylder som är producent och koordinerar hela besättningen på runt 25 personer.

Inget reklamjippo, inget världsrekordförsök. Bara ett gäng människor som samlats för att möjliggöra en dröm. Varför nu i Vemdalen?

– Det här är inget man gör i en storstad. Man vill inte behöva ta hänsyn till infrastruktur, elledningar och trafik. Snö och kyla är bra. Frusna isar ger stora landningsplatser. Men nere på marken börjar en annan klocka att ticka. Hur hittar vi honom innan han blivit för nedkyld? säger Peter Magnusson som är ballongpilot och säkerhetsansvarig.

Peter är den som har sökt alla tillstånd och koordinerar med fjällräddning, polisen, renägare, länsstyrelsen och skoterförarna.

– Få kan nog förstå hur vansinnigt mycket jobb det är att förbereda ett så speciellt uppdrag. Att flyga ballong är svårt men med fjällväder, plattform och akrobatik är det ohyggligt svårt i kvadrat, skojar Peter.

Just däri ligger motivationen: i problemlösningen, samarbetet, nytänkandet, att ha himlen som scen och göra nåt som förmodligen ingen gjort förut.

– Vi skojar om att det är ”nästan som på riktigt” – det är teater men i allra högsta grad verkligt på samma gång, säger Peter.

Processen kommer att fortsätta efter Olles molnhopp.

– Från början hade vi bara en mental bild. När vi började bena i ”hur man gör” blev det en katalysator för många andra projekt och faktiskt hur vi tänker på livet. Vi har tagit oss an luftrummet. Det är så mycket som har hänt bara utifrån idén som föddes. Sådant som är känslomässigt och starkt brukar leda vidare, säger Sara de Vylder.

FOTO: MATS BÄCKER