Fiskelycka i Storsjön

Henrik Carlsson och David Schalin med varsin öring (1 kg, 46 cm och 1,7 kg, 52 cm).
Bad, fiske och båtturer är drömsemestern för många. För guiden Håkan Carlsson är det ett extrajobb som ser till att han kommer ut från kontoret. Han tar med gäster på trollingfiske efter öring och röding.

– Vi får nästan alltid fisk, men ibland är de på gränsen för små, säger Håkan Carlsson.

Till vardags driver han ett byggkonsultföretag och ett fastighetsbolag, och har alltid mycket jobb. Det var svårt att ta sig tid för båtintresset, tills han fick snilleblixten att starta ett tredje företag: Kapten Jämtland.

– Jag samarbetar med Verkö slott och en del hittar mig via hemsidan. Det brukar bli 5-10 bokningar per säsong, heldag eller halvdag, säger Håkan.
Fram till nu har han kört en 6 meter lång Yamarin Cross 60 Cabin. Efter midsommar får han mer plats på akterdäck när han sjösätter en 7,6 meter lång Beason 25 FC med Yamaha F300, en fyrtaktsmotor på 300 hästar. Vanligen puttrar ekipaget dock fram i stillsam takt.

– 2 knop om vi inte har drivankare ute. När man slänger i pulkor och djupriggar så bromsar det rätt mycket.

– Motorn har variabelt tomgångsvarvtal vilket innebär att man kan få väldigt precis fart, och det är A och O för betenas gång. Med ett knapptryck kan jag justera 50 varv upp eller ner, säger Håkan.

Gäster som gillar att kolla på tekniska grejer kan få sitt lystmäte. Kartplotter, GPS med kartbild, autopilot som håller kursen, ekolod med flera givare som visar framåt, åt sidorna och neråt. VHF-radio för att kommunicera med andra båtar och AIS (automatic identification system) för att se deras kurs, fart och kollisionsrisk.
Håkan tar med sig högst fyra fiskegäster i taget, för att öka chansen att alla får fisk. I Storsjön får man fiska med max 10 spön.

– Jag har planerboards, pulkor för att få ut betet i sidled, och kan köra ut 30-40 meter på var sida med hjälp av elektriska vinschar. Djupriggar med mätare gör att man kan styra hur djupt man vill ha betet. Man ser på ekolodet hur djupt fisken går, förklarar Håkan.

Håkan är med i Jamttrollarna och följer de etiska reglerna.

– Vi nöjer oss med en fisk per person. Helst över 50 centimeter. Kanadarödingar tar vi upp för att få bort. Minimimått för öring är 45 centimeter, mindre ska släppas tillbaka. Får man en större öring som har fenan kvar så sätter man helst tillbaka den också, om den har en rimlig chans att klara sig, säger Håkan.

Kanadarödingar planterades tidigare ut i många vattendrag i länet. Den är härdig och växer bra, men har stört hela ekosystemet. Den ursprungliga storsjörödingen har numera mycket svårt att föröka sig. Den leker på grunt vatten, och om vattenståndet är lågt på vintern innebär det stor risk att äggen fryser sönder. Fiskarna är präglade på den lekplats där de kläcktes och leker inte på någon annan plats. Därför ägnar sig fiskevårdsområdesföreningar nu åt att restaurera förstörda lekplatser i hopp om att stärka rödingstammen.

Varje år sätts dessutom cirka 10 000 fenklippta, odlade öringar ut som kompensation av vattenregleringsföretagen – men de är bara matfisk, de förökar sig inte. Ynglen kläcks i vattenregleringens fiskodling i Bonäshamn och sätts ut när de är cirka 25 centimeter.

I Revsundssjön har Håkan dragit upp en gädda på 11 kilo som var närmare 1,15 meter lång.

– Vi norrlänningar har en förlegad syn på att gädda är en rovfisk som ska bort. Sörlänningarna tycker att vi är galna. Gamgäddor håller undan smågäddor och fyller en viktig funktion i ekosystemet.

För Håkan är det viktigast att gästerna får fisk.

– Jag tycker om båtar och älskar att vara ute på sjön. Om jag har kompisar med så är det alltid de som får veva fisk. Jag gläds med dem lika mycket som om jag skulle dra upp fisken själv.