Stefan och Håkan bjuder på gym i Gäle

Stefan Abramsson och Håkan Göransson bjuder på gym i Gäle.

Det började med att Stefan skulle sluta röka. Nu har Gäle Gårdsgym egen fanclub på Facebook, mjölkbryggorna har förökat sig i byn och mer än en bil har tvärnitat på vägen.

Stefan Abramsson i Gäle i Fåker gillar att styrketräna, men efter en lång arbetsdag kändes det inte lockande att åka sju mil i bil och komma hem sent på kvällen.

– I februari 2017 skulle Stefan sluta röka och använda pengarna till ett gårdsgym. Han har inte slutat än…, säger Håkan Göransson.

Håkan är inte ett dugg intresserad av styrketräning, men han gillar att bygga. Så började de surfa på nätet efter inspiration.

– Vi hade en idé om att det vore lagom att bygga en maskin om året, säger Håkan.

Byggprojektet inleddes i gamla stallet. Först ut var situp-ställningen men ritningen övergavs snabbt och produktutvecklingen tog fart – högre ställning, brantare vinklar, fasta lägen.

– När den var klar hade vi restvirke och började med rygglyften. Vi tittade på många olika konstruktioner men fick inte ihop hur de skulle funka. De verkade svåra att komma ur. Så vi konstruerade om den också, berättar Håkan.

De två första byggena var klara före sommaren. Då uppstod frågan var de skulle placeras. Snart utkristalliserade sig en plan: intill maskinhallen fanns en rufsig backe som bonden inte vill slå. Men hur skulle det möbleras? Och Håkan ville ha ett ”monument”.

– Vi åkte runt och letade efter andra utegym. Det skulle finnas ett vid Lillsjön och ett på Frösön, men dem hittade vi inte. Däremot hittade vi ett på Campus, och det gav inspiration till tornet. Vi mätte ut höjden för stängerna där, säger Stefan.

– Inspirationen till brädtaket kommer från hembygdsgården i Grytan i Brunflo. Jag åkte förbi när de höll på att lägga om det, säger Håkan.

Brytkrafterna som uppstår när en redig karl svingar vikter ledde till viktiga insikter i gymbyggandets konst.

– Gräv djupt! Stolparna måste ner minst 70 centimeter för att maskinerna ska bli stabila. Och snedsträvor och stag är viktigare än man tror, säger Håkan.

Med bygget av ryggdraget och bänkpressen introducerades ett egendesignat ”gångjärn”. Håkan använder tryckimpregnerat virke av en typ som kallas byggtimmer, med en diameter på 120 millimeter. Den fäster han med gängstång, fyrkantbricka och låsmutter i ett ”ben” som byggs av tre reglar, en 120 och två 95 millimeter.

– Luckan är 30 centimeter och jag borrar 15 centimeter från änden på benet. Man får inte dra åt gängstången för hårt, det ska vara rörligt men inte så mycket att det glappar i sidled, tipsar Håkan.
Materialet kommer från gör det själv-butiker – handtagen är avsågade antennrör som dras ihop med gängstång – och utvecklingsprocessen pågår fortfarande. Några maskiner har fått extra vikter och andra har försetts med extra steg för att funka även för kortare personer.

– Nästa projekt blir en barr. Och så skulle vi haft tag i tjockare virke till en tyngre bänkpress… Det här är ett projekt utan slut, säger Håkan med ett skratt.

I takt med att maskinerna brett ut sig över knäppen har de blivit mer synliga från byvägen, och mer än en bil har tvärnitat och backat tillbaka för att kolla lite noggrannare.

– Det är roligt att höra vad folk tänker. De har gissat på nåt för getter, en kompostanläggning och ett jakttorn, och vi har fått höra att man inte får skjuta älg inne i byn.

Håkan och Stefan har annonserat på Facebook om att gymmet är öppet för alla som vill använda det. Gäle Gårdsgym heter sidan. Det finns även planer på skyltar och tydliga instruktioner.

– Ta med egen handduk, för det kan vara blött efter regn, tipsar Stefan.

Gårdsgymmet är nu inte det enda nybygget i byn. Katten Klas har fått en veranda som gör det enklare för bybor att komma in och låna bakstugan, och det nya postlådefästet i form av en mjölkbrygga ledde genast till fler beställningar.

– För Håkan som sitter vid datorn hela dagarna är det här ”aktiv vila”, att få göra nåt med händerna, förtydligar Stefan.

9 maskiner (hittills)

• Knäböjen
• Marklyften
• Axelpressen i tre nivåer: lätt, medel, tung
• Ryggdraget
• Balansgången
• Bänkpressen
• Sit up-ställningen
• Rygglyften
• Tornet med stång och ryggtavla