Fullsatt på Framtidssymposium

Utställare

I november hölls länets första stora Framtidssymposium kring energi, jordbruk, transporter, plaster och mycket mer. Syftet var att inspirera och underlätta för lokala företagare och entreprenörer att satsa på miljöteknikutveckling.

Seminarier och utställare samsades i OSD:s vinterträdgård. Under eftermiddagen hölls ”fish tanks”, arbetsmöten kring plastutveckling och möjligheter att etablera mobila vätgastankställen i Jämtlands län.

Det fanns 120 biljetter till evenemanget och intresset var så stort att de tog slut i förväg. Arrangörer var Region Jämtland Härjedalen, Peak Region AB, Grönt Center i Ås och Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Grönt Center i Ås dokumentation av dagen, drygt 6 timmar.

Frida Jonson

Journalisten Frida Jonson berättade om trender inom jordbruksinnovationer, däribland automatisering med robotar och satellitövervakning, växtförädling där man korsar arter, klipper gener och återupptäcker nygamla växter som bönor och flerårigt vete, samt nya marknadsgrepp med allt från lokala reko-ringar till blockkedjeteknik för att snabbt kunna svara på vem som odlat eller fött upp maten.

Ingrid Mars, Lars Ahlin och Mats Gustafsson

Näringslivssekreteraren Ingrid Mars, LRF-ordförande Lars Ahlin och uppfinnaren och rådgivaren Mats Gustafsson möttes över kaffe mellan seminarier och utställare.

Thorbjörn Östling

Thorbjörn Östling presenterade det lokalt utvecklade byggblocket IsoTimber, som är stomme och isolering i ett.

Julia Pearson och Nader Asnafi

Moderatorn Julia Pearson hjälpte professorn Nader Asnafi med mikrofonen. Nader visade hur 3D-printning går till och berättade om i vilka lägen additiv tillverkning kan vara ett bra val.

Estefania Coral, Victor Pontier, Ruben J Khalil och Fia Gulliksson

”Heim Supergreens” i Östersund representerades av Estefania Coral, Victor Pontier, Ruben J Khalil och Fia Gulliksson. Intensivodling av gröna skott sker i vatten under LED-ljus, och ger mat med höga näringsvärden som är skördeklar inom två veckor. Jordbruksingenjören Ruben bedrev storskalig odling med 40 medarbetare i Syrien.

Mikael Lindblad

Mikael Lindblad, Oazer AB, presenterade mobila tankstationer för vätgas som byggts in i en container och bara kräver anslutning till el och vatten, vilket gör det möjligt att etablera vätgasfordon och tankning på mindre orter.

Utställare

De flesta rådgivande, företagsstödjande organisationerna och finansiärerna fanns på plats, däribland Energikontoret, Leader, Almi Företagspartner Mitt, Miun Innovation, Tillväxtverket, EIP-Agri, Smice och Region Jämtland Härjedalen.