Roller Derby växer i Jämtland

Vuxna kvinnor på rullskridskor som gör allt för att stoppa varandras framfart på tracken. Den första Roller Derbymatchen i länet arrangerades av Östersundslaget Snowrollers som bjudit in övriga Norrlandslag till denna vänskapsmatch, scrim.

Söndagen den 18 november 2018 skrevs idrottshistoria i länet. Länets första Roller Derbymatch arrangerades av Östersundslaget Snowrollers. Lisa Plüschke är en av lagets spelare.

– Jag började rulla i mars 2014 och det var så roligt att jag bara fortsätter.

– Det är nästan bara tjejer som rullar men det finns även klubbar för män som då kallas för merbylag. Snowrollers är ett coedlag där alla är välkomna.

Sporten skapades i USA under 1930-talet som underhållning. Den dog ut under 1970-talet och återväcktes i tidigt 2000-tal. 2012 drog Snowrollers igång i Östersund. Men det kom att dröja ända till 2018 innan det första jammet hölls i länet, i Fyrvalla sporthall.

De två lagen på den ovala banan består av fem åkare var: en jammer och resten blockers. Det hela går ut på att vardera lags jammer ska åka förbi motståndarnas blockers och ta poäng. Man spelar i två perioder om 30 minuter.

– Det är mycket regler, i början är det svårt att hålla koll på allt, förklarar Lisa.

Hon är registrerad spelare och har Minimum skills, MS, vilket innebär att du kan åka stabilt och säkert samt kan alla regler, ett slags körkort för Roller Derby.

Snowrollers består av 25 medlemmar varav tio tränar aktivt.

– Vi är bara fem med MS så vi har inte möjlighet att köra riktiga matcher och seriespel. Men vi hoppas att vi blir fler som rullar och att vi snart kan spela på riktigt.

Klubben tränar i för små hallar på halvdåliga tider, och längtan till en fast hall är stor.

– Att få målade ränder för vår track vore drömmen, visionerar Lisa som på plan kallar sig 4foxx Ache, med nummer 11 på ryggen.

Alla som håller på med Roller Derby har ett taget namn, gärna med en story runt det namnet.

Träningsmatchen mellan svart och vitt lag blåses av tio minuter innan full tid och det är vitt som segrar.

– Det är alltid roligt att vara med i det vinnande laget. Kommande helg rullar jag för Sundsvall Demolition Rollers som möter Västerås i en match, berättar Lisa.

Johannes Adolfsson


Hela Roller Derbygänget samlat efter match för den obligatoriska matchbilden. Foto: Johannes Adolfsson