Yalla fick startlån genom Mikrofonden Z

Tre leende kvinnor höjer sin knutna hand.Zahra Rahmani, Maria Taraki och Aisha el Sattouf är stolta över sitt företag.

Yalla Östersund drivs i dag av Zahra, Maria och Aisha i samarbete med personal vid ABF. Verksamheten kom igång tack vare ett startlån från Mikrofonden Z.

– Det var ingen stor summa men välbehövlig. Den här möjligheten är otroligt värdefull, säger Eva Malm som är ombudsman vid ABF Jämtland Härjedalen och styrelseledamot i Yalla Östersund ekonomisk förening.

Yalla Östersund serverar lunch hos ABF tisdag till fredag, men arbetar också med odling, textilier, språkträning och annat som medlemmarna är intresserade av. Zahra Rahmani och Maria Taraki kommer från Afghanistan, och Aisha el Sattouf från Syrien.

Kvinna visar en stor bit pizza.
Aisha el Sattouf gillar att laga mat och baka.

– Jag gillar att laga mat och baka, och trivs på ABF. Alla som kommer hit blir glada och tycker att maten är jättegod, säger Aisha.

– För mig är det viktigt att få jobba, att träffa andra kvinnor, och att vi får lön och kan betala skatt. Vi bidrar till att hjälpa andra människor, säger Maria.

Kvinna vid rullvagn.
Maria Taraki packar matlådor i frysen.

Yalla Östersund är ett arbetsintegrerande socialt företag. Tanken är att Aisha, Maria och Zahra ska bli handledare och ta emot praktikanter som så småningom kan gå vidare till andra jobb.

– Förebilden är Yalla Trappan som startade i Rosengård i Malmö. De hjälper oss med erfarenhet och goda råd när det behövs, säger verksamhetsutvecklaren Therese Granbom.

Kvinna med sax vid köksbänk.
Zahra Rahmani delar pizza i bitar.

För att kunna starta lunchserveringen behövdes pengar till matvaror, och det var här som startlånet kom in. Mikrofonden Z är en ekonomisk förening som ägs och drivs av Coompanion, Hela Sverige ska leva, kommuner och kooperativ.

– Målgruppen för Mikrofonden Z är företag inom social ekonomi som har svårt att få finansiering via bank på grund av svag balansräkning, det vill säga att de saknar tillgångar som banken kan ta som säkerhet för lånet, förklarar Pelle Persson vid Coompanion.

Praktiskt går det till så att Mikrofonden Z blir investerande medlem i det kooperativ som får låna pengarna.

– Förutom Yalla Östersund har vi gått in med pengar i Fristad Entreprenad som bygger ett hunddagis i Ås. Genom lånet kan Fristad betala hantverkarna, i väntan på att de får beviljat stöd från Jordbruksverket, säger Pelle.

Överenskommelsen med låntagarna är att lånen ska betalas tillbaka ganska snabbt. De pengar som Mikrofonden Z lånar ut ägs av medlemmarna. Fonden omfattar i dag 370 000 kronor. Pelle välkomnar fler kommuner och företag att placera kapital i fonden, så att fler sociala kooperativ kan få låna till sina utvecklingsprojekt.

– Att vi kan hjälpa lokala sociala företag med lån bygger på att vi vet vilka de är och vad de gör. Här finns ett förtroende. Mikrofonderna i Sverige har haft väldigt få kreditförluster. För de två kooperativ som vi har engagerat oss i har lånen varit väsentliga för att verksamheten skulle kunna starta. Det har gjort skillnad, säger Pelle.