Magnus kör farfars MC-bil

Heinkel Trojan 200 typ 154 från 1962, drivs av en 1-cylindrig fyrtakts motor på 198 cc och 12 HK. Transmissionen består av en kedja till bakhjulet.

Jag fick bilen av min farfar när jag var 16 år, berättar Magnus Kristensson, Östersund.

Det är en Heinkel Trojan från 1962, helt i nyskick. Renoveringen av MC-bilen tog nästan 20 år.

– Jag monterade ner den och rengjorde och lagade allt på några år, sedan blev den stående innan lacken kom på en i slutet av 90-talet, berättar Magnus.

Nypremiären var väldigt speciell.

– När jag och min fru Ulrika skulle gifta oss, år 2000, var jag tvungen att ansöka om specialintyg för att få köra till och från Norderön, den var inte registrerad då, säger han och fortsätter. Det kom att dröja till i höstas innan den rullade till besiktningen för första gången på väldigt länge och nu behöver den aldrig mer dit för den är snart 60 år gammal.

Andreas och Magnus Kristensson i den äntligen färdig renoverade MC-bilen.

I höstas fick Magnus son Andreas, 14 år, upp ögonen för gammelfarfars bil.

– Den är ju rolig och samtidigt lite tokig med dörren fram, tycker Andreas. Tillsammans med sin pappa har han byggt in en fet stereo i det lilla fordonet, som kan poppa riktigt starkt. De två batterierna och basarna är så tunga att det blir som en tredje person i bilen.

– Förut kunde den nästan komma upp i 80 km/h men nu ligger max runt 60, konstaterar Magnus.

Andreas och Magnus Kristensson i den äntligen färdig renoverade MC-bilen.

Denna Heinkel Trojan 200 typ 154, drivs av en 1-cylindrig fyrtakts motor på 198 cc och 12 HK. Transmissionen består av en kedja till bakhjulet.

Hittills har det mest blivit några turer runt stan och på Frösön och längre än så lär det inte bära i väg.

– Min farmor och farfar bodde i Umeå när jag var lite och de kom susande i MC-bilen de 50 milen till Rätan. En gång for de 80 mil från Liden till Strömstad, berättar Magnus.

Magnus farfar ägde en likadan innan detta exemplar men den gick ett tråkigt öde till mötes.

– Den var helt slut och lagad med ståltråd och plastic padding. Den rullades bara ut på en åker och fick stå där. jag hann rädda lite reservdelar från den innan den städades undan.

Där vi står och pratar passerar många på hemväg från jobb, skola och dagis. Alla tittar med förundran på den fina bilen. Det är de minsta som säger något. En liten kille menar att den tappat ett hjul och en tjej vill ha en likadan.

– Bilen har ju alltid funnits i mitt liv. Det är så kul att Andreas hakat på så bilen får stanna inom familjen, , utbrister Magnus.

– I sommar blir det fler turer, nu när den är som ny. Jag och frun tar nog en repris på bröllopsfärden till och från Tivars gård på Norderön under vår bröllopsdag den 6 juli, avrundar Magnus Kristensson.

Johannes Adolfsson