Floating gör gott för kropp och psyke

Anders Amundsson är en erfaren floatare.

Birgitta Bredesen i Hede har en floatingtank. Här tar hon emot personer som har värk, svårt att sova, är utmattade eller vill öka sin kreativitet, och låter dem flyta i varmt saltvatten.

Birgitta Bredesen har fixat hälsodryck åt Anders Amundsson, ett glas björksav.

– Jag har haft stora sömnsvårigheter, och värst är det på hösten. Genom att floata blir jag utvilad och avslappnad. Det har hjälpt mig att komma tillbaka både fysiskt och mentalt, säger Anders Amundsson som är en av Birgittas stamkunder sedan många år.

Floatingtanken är vit och ganska skrymmande, som en liten bil. En stor lucka gör det enkelt att kliva in. Vattnet i tanken håller 35 grader och är mättat med epsomsalt som innehåller magnesium. Det är inte djupt, bara cirka 25 centimeter, men rejält salt. När luckan stängs blir det mörkt i tanken och med hjälp av öronproppar blockas omvärlden ut. Kroppen flyter utan ansträngning. Det enda som hörs är egna hjärtslag. En timme senare knackar Birgitta försynt på luckan.

– Jag somnar nästan varje gång. Det är varmt och gott därinne så man vill inte alltid kliva ut, säger Anders.

Anders Amundsson trivs i den varma tanken.

Floating, eller flotation-REST som tekniken kallas är väl beforskad. Universitetet i Karlstad har gjort många studier av hur floating påverkar både kropp och psyke. Floating aktiverar kroppens självläkning och hjälper vid stress, smärta, ångest, depression och abstinensbesvär.

Birgitta hade själv ”näsan mot väggen” när hon hörde talas om tekniken. Problemet var att det inte fanns någon tank i närheten.

– Jag åkte till Motala och provade – och det var hemskt! Jag fick ont i nacken och armarna. Men sedan åkte jag till Orsa och provade igen. Andra gången kände jag hur det hände saker i kroppen, och jag började fundera över varför nacken gjorde ont. Det var en gammal whiplashskada, och sådana kan faktiskt lindras med floating, förklarar hon.

Full effekt kommer efter kanske 10-15 gånger. Birgitta köpte en tank och 2008 öppnade hon Rörelseverkstan i Hede som även erbjuder andra typer av behandlingar.

Magnus Eriksson och Birgitta Bredesen diskuterar tider.

Magnus Eriksson fick tips av en kompis om floating.

– Jag visste inte att det fanns och blev nyfiken. Första gången var det svårt att slappna av, så jag fick ha en kudde under nacken. Andra gången var nästan euforisk, berusande och jag kände mig lite dimmig. Man tappar tidsuppfattningen, särskilt om man somnar. Resten av dagen var jag mer harmonisk. Det kändes som att jag var mer utvilad än vanligt, säger Magnus.

KARIN JOHANSSON