Julklappar från barn till barn

Kövra byskolas tvåor och treor har under hösten sålt lotter och samlat in 3200 kr för att köpa julklappar till barn i Rumänien, Moldavien eller Ukraina.

Läraren Marlene Månsson tog i fjol initiativ till att fixa julklappar till behövande barn i Östersund. I år pratade den här klassen om fadderbarn och att kunna göra något för andra barn.

– Kan vi inte hjälpa till i år också, sa Märta som går i årskurs tre.

Marlene, som har fadderbarn via Läkarmissionen, fick ett mail om Aktion Julkappen så hon föreslog att eleverna skulle samla in pengar för att skänka julklappar till barn i andra länder.

Märta och Marlene slår in paketet. Foto: Johannes Adolfsson

– Det känns väldigt bra att få hjälpa till. I fjol var jag bortrest och missade allt, berättar Petter som också går i trean.

– Det är både kul och bra att vara snäll mot fattiga barn, säger Edmund som går i tvåan.

Barnen i klassen räcker flitigt upp händerna och berättar. Tidigare i höstas visade Marlene några filmer om barn i de länder som julklapparna ska sändas till. När Nils berättar om en liten föräldralös tjej i Rumänien kommer tårarna.

– På ett barnhem hjälptes de åt med läxorna, minns Greta.

Melvin berättar om en väldigt fattig liten kille som ändå var glad för han bodde med sin föräldrar.

Läkarmissionen har en lista över vad som ska finnas i paketet.

Efter att alla sålt sina lotter köptes saker in enligt Läkarmissionens lista på vad barnens julklappar ska innehålla. Blyertspenna, pennvässare, suddgummi, ritblock, färgkritor, tvål, tandkräm och tandborste, tablettask, reflex och ett kort med en personlig hälsning på engelska.

– Det var roligare att välja en egen present i fjol. Detta är också kul för det här är saker som barnen verkligen behöver, säger Märta.

Alla eleverna i tvåan och trean ritade varsitt julkort med en hälsning på engelska till mottagaren. Svea berättade om Sverige och Tea önskade en god jul med en snögubbe.

– Jag ritade en julgran med kulor och skrev Merry Christmas! berättar Märta.

Nu läggs alla julklapparna i en stor kartong som skickas till Stockholm. Där lastas alla paket på lastbil för vidare transport österut.

– Vi vet ju inte var våra paket hamnar, men vi får ett mail efter jul med rapport om var våra gåvor hamnade, förklarar Marlene Månsson.

Läkarmissionens Aktion Julklappen är en tradition inne på 20:e året. I år deltar även Grevåkersskolan i Hammerdal, förskolan Kids Östersund och Hedenvindskolan i Strömsund .

Johannes Adolfsson