Sväva över Åresjön med vinden

Jonas Höglunds höjdrekord med kite ligger runt 10 meter, som ett trevåningshus. foto: Johannes Adolfsson

Jonas Höglunds stora passion är att hjälpa andra ut på äventyr, sommar som vinter. Denna torsdag är det Erica Eriksson och Björn Nord från Karlstad som ska kita, det vill säga åka slalom på Åresjön med hjälp av en drake, en så kallad kite.

När jag kommer fram till Åre sitter Jonas och hans gäster från Värmland i hotellfoajén och väntar på att det ska blåsa lite mindre.

Björn Nord och Erica Eriksson från Karlstad med instruktören Jonas Höglund. foto:
Johannes Adolfsson

– Det är jobbigt och svårt att kita i för stark vind. Dessutom kan det vara riktigt farligt, det får inte gå för fort när man är ovan, förklarar Jonas.

Erica har kitat några gånger tidigare och har skaffat sig en egen kite.

– Det känns väldigt tryggt att kita med Jonas för han är en noggrann och rutinerad instruktör, anser Erica.

När vinden har lugnat ned sig något går de tre till Jonas minibuss för att förbereda utrustningen. Förutom varma och inte minst vindtäta kläder behövs hjälm, slalomskidor, gärna den lite bredare varianten, en sele av modell klättrarsele och en kite med fyra linor och en bom att hålla sig i och styra med. Nere på Åresjön breder Erica och Björn ut sina kiter, de pumpar upp frontkanalen som löper längs med kiten, lägger ut linorna och bommen, fäster linorna i kiten och på med skidorna och sedan är det dags att fara i väg.

Björn är snabbast i gång. Han kryssar väster ut mot vinden.

– Det är enklast att börja med att kryssa mot vinden för att kunna åka tillbaka till utgångsplatsen, förklarar Jonas.

Efter att ha ordnat sina trassliga linor kommer Erica iväg. Hon far inte så fort för Jonas har kopplat ihop sig och åker med henne för att instruera på samma sätt som han nyss gjort med Björn.

– Tjusningen är att använda naturkrafterna, utbrister Björn när han kommit åter från sin första egna vända på sjön.

– Det är mycket väntan på vinden, den ska ju vara rätt så att det fungerar at kita. Jag gillar att vara aktiv men vind har aldrig varit någon favorit. Hellre än att sitta inomhus vill jag lära mig att älska alla väder, även när det blåser, och då är kite perfekt, kommentera Erica.

Erica susar nu iväg på egen hand och Jonas förbereder sin egen kite och åker några vändor. Det går galet fort och rätt var det är svävar han ett par meter över marken.

Jonas Höglund svävar över Åresjön. I bakgrunden syns Björn Nord.
foto: Johannes Adolfsson

– Det är häftigt att hoppa med en kite. De bästa i världen kan hoppa upp till 32 meter. Mitt rekord ligger runt 10 meter, som ett trevåningshus, säger Jonas Höglund.

Johannes Adolfsson