Vild fisk kan ge god mat och nya jobb

tallrik med sushi av fisk och älgSushi med lokala råvaror: enbärsgravad sik, citrusmarinerad röding, timjan- och enbärsgravat älginnanlår och rödbetsgravad abborrfilé. Foto: Stephane Lombard

Med 17 000 sjöar har Jämtlands län en nästan lika stor sjöyta som Vänern. Där finns omkring 80 yrkesfiskare. Här finns inga.

– Fiske är säsongsjobb och en viktig intäkt för landsbygdsföretag på flera platser i Sverige. I länet har vi gott om fantastiskt fin matfisk: abborre, gädda, sik och lake. Om vi vill ha god mat och hållbar livsmedelsproduktion så har vi inte råd att strunta i den vilda fisken, anser Aksel Ydrén.

Aksel Ydren är branschansvarig för fiskförädling vid Eldrimner.

Aksel är branschansvarig för fiskförädling vid Eldrimner i Ås, som är ett nationellt center för mathantverk. Målen är mer svensk mat och nya jobb på landsbygd. Och det var just intresset för fisk och landsbygd som ledde till att Aksel flyttade till Jämtland.

– Jag har alltid varit intresserad av fisk och fiskförädling. Jag sommarjobbade på en fiskebåt i Vänern när jag var 13-14 år, läste fisk- och skaldjursodling vid Lysekils högskolecenter och fick praktik vid Eldrimner när jag pluggade landsbygdsutveckling vid SLU, berättar Aksel.

I Jämtlands län finns 17 000 sjöar och vattendrag, som historiskt har varit viktiga för att skaffa mat. I dag ligger fokus främst på sportfiske. Samtidigt importeras matfisk som har fraktats långt, är nära utfiskning och orsak till internationella konflikter.

Ur det perspektivet är lokalt insjöfiske en stor möjlighet. I en sjö finns förutsättningar att ha koll på hur mycket fisk som finns, och komma överens om en hållbar kvot för både fisketurism och nya jobb inom livsmedelsproduktion. Kunskaper finns redan, både när det gäller förvaltning och tillvaratagande.

– Vi har en väldigt rik historia när det gäller fiskförädling, exempelvis gravning, fermentering, inläggningar och rökning, säger Aksel.

Friterad mört, fiskad i Storsjön, med inspiration av maträtten frityre de lac som är vanlig runt Medelhavet och extra god med en hemgjord majonnäs. Foto: Stephane Lombard

Med lokala reko-ringar öppnar sig nya möjligheter att sälja lokal fisk till konsumenter.

– Fisk är nyttigt, klimatsmart och gott. Insjöfisk är eftertraktad och säljs till fina restauranger i Sverige och Europa. På abborre finns stor efterfrågan och filéer säljs för 300 kronor i handeln. Sik är en efterfrågad delikatess vid Vänern och Vättern. I Vänern är fisket stoppat på grund av miljögifter och därför importeras sik från Kanada och USA. Tänk om vi istället kunde förse rökerierna med jämtländsk sik, säger Aksel.

Gädda, abborre, lake och andra insjöfiskar är fin matfisk. Foto: Aksel Ydrén

I Jämtlands län är det till stor del fiskevårdsområdesföreningarna som beslutar om förvaltning och avgör om det är möjligt att bedriva småskaligt yrkesfiske.

– Jag skulle vilja uppmana fiskevårdsföreningar att utveckla förutsättningar för att ta tillvara den vilda fisken och se den mer som en livsmedelsresurs. Jag tror att det finns många föreningar som är positiva till det, men det är svårt att veta vilka de är. Därför får de gärna kontakta mig, säger Aksel.

KARIN JOHANSSON