Säkra affärer och besked i trädgården

Saskia Stannevald, Marie Gunnarsson och AnnMarie Somberg kan ge många trädgårdstips.

Marie Gunnarsson och hennes personal har fått tänka nytt när de nu möter kundernas behov.

– Det finns kunder som ringer eller skickar ett mejl om vad de vill ha, och då plockar vi ihop det i en påse eller back. Betalningen swishas enkelt och sedan är det bara för dem att komma hämta det vi har ställt fram, berättar Marie Gunnarsson som driver Maries Trädgård.

– Om vädret tillåter kan vi även ta ut kassaapparaten och undviker på så sätt risken för trängsel i samband med betalningarna. Det finns även kunder som gärna vill komma och handla innan vi har öppnat för dagen och det brukar gå bra för vi är ju som oftast redan här från tidigt på morgonen.

Marie Gunnarsson började sin verksamhet i Västerkälen för arton år sedan med att odla grönsaker och snittblommor på friland. Under årens lopp har sortimentet alltmer utökats med träd, buskar, perenner och idag finns även ett brett sortiment av kravodlade kryddor.

Under de senare åren har intresset för att odla det man själv kan äta vuxit explosionsartat. Allt flera väljer att hellre plantera sallader och andra grönsaker i sina balkonglådor istället för de vanliga blomplantorna.

Marie Gunnarsson tror att trenden att odla det man själv kan äta kommer att hålla i sig. Allt fler börjar att reagerar över de importerade och besprutade grönsakerna. Den pågående pandemin har bidragit till att livstempot dämpas vilket i sin tur leder till tankar om att vilja leva mera nyttigt.

– Allt hänger liksom ihop tillsammans med känslan om det så kallade Back to basis.

Enligt Riksförbundet Sveriges Trädgård är landet indelat i åtta odlingszoner. Den lägsta zonen har det mest gynnsamma växtklimatet. Maries Trädgård ligger i växtzon sex innebär ett kärvare odlingsklimat. För att både visa och inspirera har Marie Gunnarsson låtit odla en speciell visningsträdgård där besökare både kan finna ro och låta sig inspireras.

– Även om vi har ett betydligt tuffar odlingsklimat här i Jämtland och Härjedalen än i Skåne ger det samtidigt andra möjligheter vilket jag hoppas att man kan hitta i visningsträdgården.

THÉRÈSE JUEL