Efterlängtade verkstadskvällar

Albin Englund, Nils Warg, Simon Mannerstål, Tore Hallberg, Erik Strid, Andreas Kristensson, Nicke Åkerman och Lars Günther bygger den tredje folkracebilen här under ledning av Patrik Rensbo.

Åtta ungdomar är ivriga att få påbörja en av veckans höjdpunkter; verkstadskvällarna då de får bygga folkracebilar. Verksamheten sker i regi av Jämtlands Motorklubb och leds av Patrik Rensbo och Peter Karlsson, två eldsjälar som själva är aktiva inom motorsport.

– Vi startade i januari 2018 och har kört nästan varje torsdag sedan dess. Intresset är väldigt stort, berättar Patrik Rensbo.

Gruppen håller till i Peter Karlssons verkstad i Odenskog. Stämningen är hög, och även fast ungdomarna kommer från flera olika håll i länet och inte känner varandra sedan tidigare finns en väldigt stor gemenskap.

– Det handlar inte bara om att bygga folkracebilar utan om att ge ungdomarna något meningsfullt att göra på fritiden, skapa band och umgås. Det är bara bonus om klubben får bra tävlande, säger Patrik Rensbo.

Nicke Åkerman, som är en av de yngsta deltagarna, visar att de har en sms-grupp där de kan fråga saker och få stöttning från ledarna, oavsett vilken dag i veckan det är. Och oavsett ämne.

Många av deltagarna åker A-traktor till verkstan på torsdagskvällarna. Ungdomarna pratar mycket om hur man sköter sig i trafiken.

– Ingen av våra ungdomar har haft sin alkoholdebut än, vilket är beundransvärt, säger Patrik Rensbo.

Andreas Kristensson är 15 år och går första året på fordonsprogrammet.

– Jag började för 1,5 år sedan och kände ingen, men vi fick snabbt en bra sammanhållning inom gruppen, berättar han.

Andreas har alltid haft ett motorintresse och började med motorcross, men nu har även intresset för att köra folkrace väckts.

– Drömmen är att få hålla på med motorsport och bli duktig på att köra både på bana, is och folkrace, berättar han.

Alla deltagarna har ett stort motorintresse, men Patrik Rensbo understryker att det inte krävs några förkunskaper för att delta på verkstadskvällarna. De bygger bilarna från grunden och deltagarna får lära sig allt från att riva bilarna till att renovera och trimma motorer.

För några är verkstadskvällarna särskilt värdefulla eftersom de inte har tillgång till eget garage eller utrymme där de kan meka.

– Jag är den enda i familjen som är motorintresserad och har lärt mig allt själv, berättar Nils Warg, 15. Nu har han fått upp intresset för motorsport och drömmer om en egen tävlingsbil.

Eftersom verkstadskvällarna är så uppskattade önskar Patrik Rensbo att de hade haft en fast lokal.

– Vi har alltid kul och vill vara här så länge som möjligt, säger Nicke Åkerman.

Men även om Patrik Rensbo påtalar att det behövs stöd från kommunen för att bevara och utöka verksamheten har ungdomarna en annan åsikt om vilket behov som är störst.

– Vi behöver fikasponsorer, utbrister de unisont.

IDA KARLSSON

Läs mer om JMK Folkrace-sektion