Kökssoffan tål att slitas lite till

Tony Leek med något av dagens utbud.

Tony Leek är inte stylist, men han har bra koll på inredningstrender – ibland något i efterskott. Han och medarbetarna omsätter skänkta föremål för goda syften, och märker samtidigt vad som efterfrågas.

– Modet går i vågor. Ett tag var det inne med divaner men nu försvinner det. Nu ska det vara mera retro, säger Tony och nickar mot en soffgrupp med ett ovanligt mönstrat tyg.

Erikshjälpen, Röda Korset och Robin Hood är second hand-butiker samlade kring Bangårdsgatan. Dessutom finns Pingstkyrkan PMU i Odenskog. Tony är själv kund hos alla och får ibland gliringar när han möter kunder och bekanta i ”fel” butik.

– De har ju saker som inte vi får in. Begagnade grejer är unika; här kan du hitta det som ingen annan har och skapa din egen identitet, säger Tony.

Han sneglar i förbifarten in bland konstverken för att se om det kanske kommit en ny ikon. Sådana tycker han om och samlar på privat. Nya saker fylls på varje dag och regeln är att medarbetare inte får handla förrän några timmar efter att butiken har öppnat. Kunderna har första tjing.

Borta vid porslinet letar han samlartallrikar som han vill visa men de har redan gått. Allt behöver ju inte vara så unikt heller. Söker du en oansenlig, slätstruken och tråkig osthyvel så finns den här.

I möbelavdelningen kommenterar Tony en fin stilgrupp: matbord, stolar med klädda sitsar och två skåp för porslin och linne. Massivt målat trä och fint skick. Den förra ägaren testamenterade allt till välgörenhet.

– Om norskarna hade varit i stan så skulle den inte stå kvar, konstaterar Tony.

En matchande kristallkrona finns i lampavdelningen, tillsammans med en stor gul plastsol för barnrummet och en modern lampett i frostat glas och ek.

– Varje gåva gör tre goda saker. Dels så blir det återbruk, det är resurssmart och minskar sopberg. Försäljningspriset blir bistånd till barn. Och den som köper får en bra grej, summerar Tony.

Han har ett 20-tal medarbetare, varav en del arbetstränar och övar på språket och andra är volontärer som jobbar ideellt och trivs med att ha en uppgift och få sällskap. Så egentligen är det fyra bra saker. Eller fem, om man räknar mötesplats för kunder. Detsamma gäller förstås fler välgörenhetsorganisationer.

Men Erikshjälpen är inte en flyttfirma, sadelmakeri eller tvätteri. Smutsiga, trasiga och osäljbara saker kan de inte ta emot. Och klädinlämningen är stängd, för att lagret redan är fullt. Om begagnatmarknaden ska fungera så räcker det inte att skänka, folk måste också köpa.

Tony nämner Sustainable Fashion Week som fick låna kläder till en modevisning för att påminna om det rika utbud som redan finns här på plats.

Erikshjälpen jobbar i 16 länder med utbildning & fritid, hälsa, trygghet & skydd, humanitära insatser, och i Sverige med olika initiativ som Solrosen för unga med en frihetsberövad förälder, och Kultursjukhuset med clowner, sagor och roliga upptåg för barn som är svårt sjuka.

KARIN JOHANSSON