Nanna älskar att klättra

Nanna Söderin är en av grundarna. I bakgrunden syns Axel Nordqvist som klättrar flera gånger i veckan. Grejen på golvet är en slackline för balansgång.

Östersunds Klättercenter har väggarna täckta med färggranna klättergrepp som flyttas kontinuerligt. Besökarna vill ha nya problem att lösa.

– Det funkar som ett gym. Men istället för att stå och dra i maskiner så klättrar man, förklarar Nanna Söderin.

Nanna är en av tre grundare, tillsammans med Henrik Westling och Mikael Andersson. Östersunds Klättercenter öppnade i februari 2019 och har ett hundratal stammisar. Här finns café, butik, uthyrning, ett tiotal anställda och ungefär 600 kvadratmeter klättringsbar yta.

I vanliga fall är det full fart med träningsgrupper för unga 7-17 år, prova på-grupper, företagsgrupper, skolbesök och kurser. Men nu är grupperna pausade, kurser hålls innan ordinarie öppettid och på hemsidan finns information om besökstryck och restriktioner.

Nanna guidar in i klätterområdet. Först finns lägre väggar med tjocka mattor under. Tekniken kallas bouldering, efter det engelska ordet för klippblock.

– Här krävs inga förkunskaper men vi har alltid genomgång med nya. När det är flackt så tränar man ben, balans och teknik. Där det är brant och överhäng blir det fysiskt tyngre. Bouldering handlar om problemlösning. Ledernas färger motsvarar olika svårighetsgrader. En röd led är svår, men på olika sätt beroende på om den är brant eller flack, förklarar Nanna.

Längre in finns repväggar. Uppe under taket sitter grejer som påminner om slangvindor. Det är automatsäkringar.

– Jag har klättrat mest rep och tycker att det är roligast. Fokus ligger på rörelseflyt. Svårigheten följer samma gradering men här handlar det om att vara uthållig. Man måste ha grönt eller rött kort för att få klättra rep, och ha fyllt 15 år för att få koppla in automatsäkring. 12 år gäller för att få vara ensam i hallen. På helgerna är det fullt av barn med föräldrar här.

Längst in i hallen finns en brant vägg full av klättergrepp i en annan stil. Den kallas MoonBoard. Här kan man logga in i en app i mobilen, få ett problem upplyst med dioder och jämföra sig med andra i hela världen.

I vinter blir det coronaanpassad träningstävling. Deltagarna har ett poängkort och fyller själva i sina resultat. Hur mycket tävling blir det av det då?

– Ja, man kan ljuga, skriva högsta poäng och gå direkt till final, säger Nanna med ett skratt.

Underförstått att då om inte förr blir det pinsamt. Nanna saknar att tävla på riktigt. Men klättring är mer än en tävling, det handlar om att ha roligt, utmana sig själv och bli starkare.

– Våga kom hit och prova, uppmanar Nanna.

KARIN JOHANSSON