Sören fixar skidor till alla

Sören Hansson driver Brunflo IF:s butik för begagnad skidutrustning helt ideellt.

Om man frågar Brunflobor om bra saker som de vill tipsa nyinflyttade om, så kommer skidspår högt på listan. Vid Brunflo IF:s kansli finns dessutom en butik för begagnad skidutrustning som drivs ideellt av Sören Hansson.

– Det går runt hela tiden. Några skidpar har jag sålt fyra gånger nu, berättar Sören.

Föreningen äger bara en bråkdel av all utrustning i butiken; det mesta lämnas in av privatpersoner och säljs på kommission. En del är helt nytt och oanvänt. Sören har ett kodsystem för att hålla ordning på allt. Föreningen tar 10 procent i arvode på försäljningen. Ett par barnskidor för 100 kronor ger alltså en tia till föreningen. Dyrbara vuxenskidor ger mer. För pengarna köper Sören reservdelar och material så att han kan renovera grejer. Så blir avbrutna stavar och skadade belag användbara igen.

Det hela började för många år sedan, med ensamstående mammor.

– De hade inte råd att köpa skidor till barnen. Då började jag ta in småskidor med kabelbindning och byta ut till riktiga bindningar, och de fick köpa så billigt som det bara gick.

– Nu kan de lämna in det som blivit för litet, och köpa en storlek större för samma peng. Jag hjälper dem att flytta bindningen från ena paret till det andra. Så kan barnen fortsätta åka utan att det blir så dyrt.

– Det känns gott i hjärtat varje gång jag lurar sportbutiken på en försäljning. Det måste få vara billigt när man är liten. Om du inte lär dig åka som barn, så är det ju inte troligt att du gör det som vuxen, konstaterar Sören.

Sören är själv en passionerad skidåkare som tränar i skidtunneln i Gällö tre dagar i veckan, och aldrig missar ett Vasalopp. Kan han inte delta själv så är han ändå där och fixar skidor och vallar åt andra.

Brunflo IF har kansli och skidbutik på Nygatan 4 i Brunflo. Sören har också gjort fynd: ett par finska träskidor till hans samling.

Bra grejer i Brunflo

Brunflo IF Skidbutik, träningsgrupp och skidlek för barn på torsdagar.

Elljusspåren vid Rosenlundsvägen nedanför järnvägen.

Fursteli Skidspår i Fugelsta, som länkar till Löfsåsspåren och Svartsjöarnas skidspår, totalt fem mil tur och retur som dras av privatpersoner och ideella föreningar.