Utrotningshotad amfibie föds upp i Ås

Lovisa är en av tre axolotler som bor hos Torsta Naturbruksgymnasium i Ås. Foto: Robert Henriksson

Axolotl är en akut utrotningshotad art av mullvadssalamander från Mexico. Torsta Naturbruksgymnasium i Ås vill hjälpa till att bevara dem och har nu tre i sitt djurhus: Axel, Lotta och Lovisa.

– Axolotler är ganska enkla att föda upp och om man har två olika kön ska man vara beredd på att de lägger ägg, många ägg, berättar Susanne Hofberg på Torsta.

Axolotler är fascinerande djur på många sätt. Först och främst har de både gälar och lungor vilket innebär att de är normalt sett är vattenlevande men de kan också andas på land. De kan också återbilda kroppsdelar om de tappar en. Detta har gjort dem populära i djurförsök. Arten hotas nu framför allt genom utbyggnaden av Mexico City som lett till att Lake Chalco helt försvunnit genom dränering, och av Lake Xochimilco återstår endast kanaler där axolotler nu trängs ut av inplanterade invasiva fiskarter som karp och tilapia. Axolotler är väldigt känsliga för miljöföroreningar eftersom de tar upp vätska genom huden. I dag finns bara ett fåtal individer kvar i Lake Xochimilco i Mexico.

Torsta säljer axolotler som skolan fött upp, men innan man tar sig an dessa djur finns det några viktiga saker att tänka på. Skaffar du en axolotl bör du vara beredd på att ha sällskap länge, de kan nämligen leva upp till 15 år! Axolotler blir ganska stora, 25-30 centimeter långa och behöver således mycket plats.

Axolotler (Ambystoma mexicanum) är i det vilda ofta grönbruna, men det finns även rosa, albino, grå och svarta. Foto: Stan Shebs (cc by-sa 3.0)

Axolotl är ett rovdjur som jagar genom att känna av bytesdjurets elektriska signaler.

– Många tror att bara man har ett akvarium funkar det. Axolotler bör till exempel inte gå tillsammans med fiskar och deras kost skiljer sig, berättar Susanne. En fredlig guppy kan sluta som middag åt en hungrig axolotl.

Första tiden äter axolotler artemia, ett släkte bladfotingar som man själv kan kläcka fram. Vuxna axolotler föredrar en varierad kost och daggmaskar kan utgöra ett bra basfoder. Det går bra att ha flera individer tillsammans, och även om de är sällskapliga och gillar att ligga i högar ibland behöver de också egna gömställen som lerkrukor, rötter och grottor för att känna sig trygga.

– Att kunna visa upp dessa djur och få berätta om deras unika förmåga att återbilda kroppsdelar och även inre organ är alltid roligt och förvånar ofta våra elever, säger Susanne Hofberg.

IDA KARLSSON

Lästips. Barnboken ”Mitt bottenliv – av en ensam axolot” av Linda Bondestam nominerades till Augustpriset 2020 och kallas ”en glad och existensiell bok med klimattema”.

Axolotler kan ha ett mycket speciellt uttryck. Bildgoogla: https://www.google.com/search?q=smiling+axolotl&source=lmns&bih=1306&biw=2174&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwiNze7euIjvAhXJsSoKHR-mB6gQ_AUoAHoECAEQAA