En MC-ambulans kan minska mödradödligheten

Lars Klingsbo driver ett projekt som erbjuder gravida kvinnor skjuts till kliniker.

Lars Klingsbo besökte PMU i Östersund med en motorcykel-ambulans, för att visa hur människor kan stötta Eezer-initiativet som gör stor skillnad i Burundi.

MC-ambulanserna har vagnar med bra stötdämpning för att säkert transportera gravida kvinnor över Burundis dåliga landsbygdsvägar. Foto: Ida Karlsson

– Syftet med det här besöket är att visa både personal, kunder och gåvogivare vad de har bidragit till, berättar Emma Gustafsson, butikschef vid PMU i Odenskog.

Det som börjar med att någon rensar i sin garderob eller sitt förråd kan i slutändan rädda liv.

Lars Klingsbo är med och driver Eezer, en organisation som jobbar för att kvinnor ska kunna ta sig till en klinik för att få vård och föda på ett tryggt sätt.

Hög mödradödligheten är ett stort problem i många länder, och Lars Klingsbo fick själv se problematiken 2014 då han genom ett annat projekt besökte en liten by i södra Kenya. Där träffade han en 12-årig flicka som nyligen hade fött ett barn i en hydda, långt från sjukvård och sociala trygghetssystem.

– Jag förstod att om det hade krånglat med förlossningen hade det inte funnits mycket hjälp. Klinikerna ligger oftast långt bort och transporterna är besvärliga, oftast är det enda alternativet att gå.

MC-ambulansen räddar mödrars liv i Burundi. Foto: Lars Klingsbo, PMU

Det var på den grunden idén till MC-ambulanser föddes, och i dag finns 33 ekipage som tar gravida kvinnor till undersökningar, förlossningar och efterkontroller på ett tryggt sätt. Målet är att 3 000 ekipage ska rulla på vägarna 2030.

– Det här är ett projekt som skapar ringar på vattnet, det gäller inte bara kvinnor som får möjlighet till trygga förlossningar utan också jobb som skapas på plats, säger Emma Gustafsson.

Diagram: Globalis

I Burundi har dödstalen de senaste åren minskat till 548 mammor per 100 000 förlossningar (2020). I Sverige ligger siffran på 4. FN:s globala mål är att minska mödradödligheten till 70 kvinnor per 100 000 förlossningar. Även det är en hög siffra.

Lars menar att det är här MC-ambulansen kan göra stor skillnad snabbt genom en förhållandevis liten investering.

– Jag har fått frågan om det här är PMU:s största projekt hittills, men nej – det är snarare det minsta, säger Lars.

Det handlar om relativt små och billiga motorcyklar som finns tillgängliga överallt i Afrika och där reservdelar går att få tag i lokalt. Projektet finansieras genom PMU bland annat via second hand-butiker. Och även om pengar är viktiga är engagemanget det som betyder mest, menar Lars och Emma är inte sen att hålla med.

– Lokala insatser kan verkligen göra skillnad på liv och död, konstaterar hon.

IDA KARLSSON

Läs mer om Eezer via organisatonens webb (länk)