Fjällorna drog fisk i Stordigerlemmen

Astrid Liström, Inger Eriksson, Birgitta Ryhage, Gittan (Birgitta) Lågas, Sylvia Krapf och Kerstin Holmström. Foto: Susanne Lindström

Fjällornas fiskeläger i Bispgården för damer 65+ blev en succé. Några fiskade från båt, andra från land, och alla fick fisk – men framför allt fick de umgås.

– Ja, de här dagarna gav mersmak och fyllde på mitt glädjekonto. Så kul att lära känna alla. Allt var så fint ordnat. Jättegod mat. Härligt fiske. Fiskar som röktes smakade gudomligt, säger deltagaren Sylvia Krapf.

Sylvia Krapf hade med sig 28-åriga arapapegojan Virre. Foto: Susanne Lindström

Fjällorna är Sportfiskarnas rikstäckande damavdelning och startades 2003 av Sivan Jansson för att välkomna fler kvinnor att börja fiska med alla slags handredskap.

Katarina Brorsson som är lokalansvarig i Ragunda fick hjälp av Karin Nyrönen och Susanne Lindström att arrangera lägret i Stordigerlemmen. Övriga deltagare kom den här gången från exempelvis Uddevalla, Eskilstuna och Stockholm.

– Fjällorna har lokalavdelningar i hela landet och är man medlem så får man vara med i alla aktiviteter, oavsett var man bor. Vi får inbjudan via mejl när det arrangeras nåt, som laxfiske i Mörrum. När vi ordnade tjejfiske i Ammerån kom det två från Umeå, berättar Susanne.

– Man får nya kompisar överallt i Fjällorna om man vill, och det är alltid väldigt trevligt och lättsamt när vi träffas, det känns som att har vi känt varandra länge, säger Katarina.

Katarina är också en engagerad ungdomsledare som samarbetar med skolor i bygden och lär ut kast, mete, pimpling och flugfiske.

Birgitta Ryhagens första fisk. Foto: Susanne Lindström

Just det här lägret riktade sig som sagt till kvinnor som fyllt 65 år. Storfiskarn Gittan är 80 år och hon får alltid mest fisk. Sylvia kom med husbil och papegoja och knöt frivoliteter (spets) när hon inte fiskade. När vädret var för tjurigt samlades de i vedboden och pratade om stort och smått.

– Stordigerlemmen är en sjö som ligger på gränsen mellan Fors och Ragunda, och där hyr Digerlemmarnas fiskevårdsområde ut flera stugor. Vi var vid Sönnasjön och där finns ett hus med två lägenheter, gasplatta och kyl, ett vindskydd med grillplats, 3-4 båtar, grillkåta med eldstad och vedeldad bastu vid sjön. Vatten får man hämta i en källa en bit därifrån, berättar Susanne.

Fjällornas lokalavdelning i Ragunda ordnar ungefär fyra aktiviteter per år och samarbetar även med lokalavdelningen i Edsele. Idéer är det inte brist på, Susanne pratar om abborrfiske i en tjärn och Katarina om angling – men vädret kan vara en begränsning. Eller som Katarina uttrycker det:

– Det är svårt att fiska när det stormar.

KARIN JOHANSSON