Maud skapar teaterkostymer till en spännande familjeföreställning

Maud Hedén Wikander gör alla kläder i föreställningen. Här ska tuppens skor så småningom bli röda.

I mitten av november blir det ur-premiär på Hackås Teaterverkstads familjeföreställning ”Stadsmusikanterna”. Hackåsbördige Manne Hedén har omarbetat en saga av Bröderna Grimm, om åsnan, katten, hunden, tuppen och de tre rövarna som djuren träffar på när de ger sig ut på en vandring för att förverkliga sina drömmar.

Sedan en tid tillbaka är repetitionerna i full gång i Hackås Föreningshus. Det är mycket som ska fungera under den cirka 90 minuter långa föreställningen. Själva scenografin är minimalistisk. En stor sten som samtidigt fungerar som en liten trappa, en ramp och en mindre stenimiterande bakgrund. Desto mera utsmyckade är kostymerna som Maud Hedén Wikander ansvarar för.

– När det gäller djurens dräkter så har jag valt att vidga djurens karaktärer i valet av kläder istället för att göra mera traditionella mask- och djurkostymer, berättar Maud Hedén Wikander.

Maud har under många år inspirerat till skapande i sin Bildskola, men just nu ligger den nere.

I föreställningen förekommer det flera djur och några rövare.

– Jag köper ytterst sällan något nytt utan går ofta och fyndar på second hand och loppis. Man kan göra mycket spännande av gamla kläder och gardiner. Är färgen fel så går det alltid att måla om det i den färg man vill ha, men jag syr de flesta kläderna från grunden.

En av rövarnas jackor är gjord från en gammal kavaj och färgat tyg.

På ett bord står ett par svarta högklackade skor som ska målas om och bli röda. Det ska bli tuppens skor.

– Med tanke på att tuppen dansar en hel del så är det viktigt att skorna passar bra. Därför valde Caroline Kärngard som spelar tuppen att ta med sina egna favoritskor och så målar vi om dem bara.

Den här föreställningen har väntat på sitt premiärdatum i närmare två år. Förra hösten sattes ett litet hopp till premiär men då tog pandemin ny fart. Samma gällde i våras. Under tidens gång har några av de medverkande tvingats sluta och nya har kommit till.

– Nu får det bli av, annars lägger vi ner det helt. Därför håller vi tummarna för att inget tråkigt händer före vår urpremiär den 12 november.

Förutom ensemblen på nio personer på scenen är föreställningen omgärdad av många medhjälpare som regissör, sufflör, ljud och ljustekniker. Hjälpande entusiaster behövs även till biljettförsäljning och bullbak till fikapausen.

THÉRÈSE JUEL