Gamla psalmer i ny form

Fyra barnkörer i Krokoms kommun har övat sedan i somras för att kunna framföra musikalen ”Jakten på den försvunna psalmskatten” i Rödöns kyrka. Premiären blev en stor succé, inför hundratals stolta anhöriga i publiken.

Ella Maripuu, Hilda Thorén och Otto Berglund är med i Ås barnkör, och spelar de tre barnen som så småningom hittar skatten.

– Det är kul att sjunga och skådespela, och roligt att få vara med många kompisar, säger Hilda.

Anna Brandt, Hilda Thorén, Ella Maripuu och Otto Berglund löste mysteriet.

Musikalen som är skriven av kyrkomusikern Karin Runow bygger på några av Svenska kyrkans mest kända psalmer, som ”Bred dina vida vingar”, ”Tryggare kan ingen vara”, ”Blott en dag” och ”Härlig är jorden”, tillsammans med fem nyskrivna sånger som bär historien framåt.

– Karin Runow gör mycket bra barnmusikaler. Vi testade några av låtarna vid vår sommarlovskör och barnen tyckte om dem. Sedan har vi delat upp numren och övat med våra körer var för sig, berättar Hjördis Lindé som är kantor i Ås.

Runt 50 barn från Svenska kyrkans barnkörer i Krokom, Rödön, Aspås och Ås medverkade

Det har varit ett intensivt arbete med att träna in sånger och repliker. Vid de sista repetitionerna sjöng barnen tillsammans, övade var de skulle sitta och stå, och fick öron, nosar och svansar. Råttnosens gummiband killades i ansiktet, tyckte Anna-Karin Hamrén. Hon sjunger i Rödöns kör och är glad över att vara med i musikalen.

– Det är jättekul! Det är roligt att det inte bara är konsert, det är både musik och teater. Jag har inga repliker. Man vill ju ha det… men om man inte har några så kan man inte glömma dem och göra fel, resonerar Anna-Karin.

Hon tycker att de sista verserna i ”Härlig är jorden” har svåra ord, och det kan nog många hålla med om. För säkerhets skull hade arrangörerna tryckt verserna på ett blad så att alla mammor och pappor i publiken kunde sjunga med.

– Barnen har varit väldigt duktiga och det var så skönt att se att det gick bra för dem. Det är mycket jobb nedlagt, och vi hoppas få göra musikalen fler gånger, säger Hjördis Lindé.

Runt 50 barn från Svenska kyrkans barnkörer i Krokom, Rödön, Aspås och Ås medverkade, under ledning av Elisabeth Claesson-Trång, Helen Alvebro och Hjördis Lindé. Kyrkomusikens skyddshelgon Sankta Cecilia spelades av Anna Brandt, och klockaren av Jenny Aronsson. Dessutom medverkade Per-Olov Olsson på bas, Emmeli Jonsson på flöjt och ljudet sköttes av Anton Lindström.

KARIN JOHANSSON