Mohammad vill hjälpa ensamma mammor i Afghanistan att bli självförsörjande

Mohammad Rasouli vill bilda en arbetsgrupp i länet för att hjälpa ensamma mammor i Afghanistan.

Mohammad Rasouli i Östersund är starkt berörd av den allvarliga krisen i sina föräldrars hemland Afghanistan. Nu vill han bilda en arbetsgrupp som kan hjälpa ensamma mammor att bli företagare så att de kan försörja sina familjer.

– Det är verkligen sorgligt att se, det skär i hjärtat. När talibanerna tog makten så kraschade ekonomin totalt. De som var fattiga blev ännu fattigare. I dag lever mer än 60 procent i akut fattigdom. Allra mest sårbara är de ensamma mammorna. De har inte mat. De tvingas gå ut på gatan och tigga, säger Mohammad.

Afghanistan har inte haft fred sedan 1970-talet. Mohammads föräldrar flydde till Iran när Sovjet invaderade landet. Mohammad växte upp i Iran och kom till Sverige som kvotflykting 2010. Han talar pashto, dari, engelska och svenska. I Sverige har han utbildat sig till ingenjör och arbetar nu som akustiker hos ett företag i Östersund.

Under 2021 försämrades situationen i Afghanistan. FN:s flyktingorgan UNHCR beskriver det nu som den värsta mänskliga krisen i världen och varnar för att en miljon barn riskerar att dö av svält.

– Jag vill åka till Afghanistan för att hjälpa personer som är utsatta, och för att se Afghanistan i verkligheten. Det som mina föräldrar har berättat om platser där de har bott, och det som jag ser i dag är helt olika, säger Mohammad.

Hans familj kommer från trakterna kring Sar-e Pol och Mazar-e Sharif i provinsen Balkh, som ligger nära gränsen mot Uzbekistan. Här bor hans kusiner. Privata bilder från Afghanistan visar kvinnor i burka eller hijab som tigger, och unga pojkar som borde gå i skolan men istället samlar metall och plast på gatorna för att få ihop pengar till mat. Mohammad har kunnat hjälpa några familjer med pengar, men det ger bara kortsiktig lindring.

– Jag vill skapa förutsättningar för ensamma mammor att försörja sig själva, genom att starta verksamheter. En liten affär där de kan sälja dricka och godis, eller en restaurang där flera kan jobba tillsammans. De kan sy eller baka bröd hemma för att sälja. Vi kan köpa 2-3 tvättmaskiner, så kan folk lämna sina kläder och få dem tvättade mot en avgift. Det finns möjligheter, säger Mohammad.

KARIN JOHANSSON

Möte om Afghanistan 28 april

Torsdag 28 april 2022 arrangeras ett möte om vad som händer i Afghanistan hos Studiefrämjandet i Östersund. Där medverkar Svenska Afghanistankommittén, CivUM-nätverket (Civilsamhället för Unga i Migration) samt Jämtlands mångfaldsförening.