Sveriges äldsta golfbana i fjällmiljö firar 50 år i år

Hål 6 vid Korpens semifinal 2021. Foto: Mats Widén

Redan 1972 byggdes Funäsfjällens golfbana på Ljusnedal i Härjedalen vilket gör den till Sveriges äldsta och högst belägna fjällbana med sina 600 meter över havet.

– I sommar firar klubben 50 år så nu lägger vi det mesta av vår energi till att få till en så späckad jubileumsvecka som möjligt, berättar Hasse Wall, ordförande i Funäsfjällens GK.

De fantastiska sjöhålen 13, 14, 15 och 16 längs Ljusnedalssjön. Foto: Mats Widén

Allt från mindre tävlingar till den större Jubileumstävlingen som avslutas med en middag.

Under sommaren satsas även en hel del på juniorverksamheten. Varje måndag fram till vecka 35 är det träning. För de som inte har finns det klubbor att låna. Är man junior får man dessutom bollarna gratis. Det finns även planer på ett golfläger.

– Golfklubben har fått ett fint ekonomiskt tillskott ur Lossenfonden vilket gör att vi kommer att kunna lägga en hel del fokus på att få till träningsrangen.

Det är värdshuset Gyllene Bocken som äger själva golfbanan. Tillsammans med ägarna satsar golfklubbens styrelse på att upplevelsen i närområdet ska kompletteras.

– Kanske är det bara en i familjen som vill hålla på med golf. Då skulle andra i familjen samtidigt kunna cykla, fiska eller klättra.

Klubbmästerskapet i hickory. Foto: Mats Widén

I Funäsfjällens GK finns även sektionen Hickory och Trivselkommittén. Varje år arrangeras en Hickorytour i miniformat.

– Vi är väl ungefär sju stycken som värnar om hickorygolfens urgamla livsstil som bland annat bygger på gemenskap att spela, ha kul och att umgås under trivsamma former, berättar Mats Widén som var med redan 1972 när Funäsfjällens golfklubb bildades.

Att spela golf med hickoryklubbor är någonting helt annat än att spela med moderna massproducerade och högteknologiska klubbor. Hickoryklubbor har normalt ett skaft av träslaget hickory som samtidigt är hårt och elastiskt som till exempel valnöt. Bakom varje klubba finns dessutom en värld av personliga inslag som hur man lindar skaftet, byter grepp eller om man väljer att byta ut hela skaftet.

– Spelet blir svårare men känslan är desto häftigare. Om man ska slå ett slag som når till exempel 100 meter så väljer man när det gäller moderna högteknologisk klubbor, en klubba för just det avståndet. Spelar man golf med hickoryklubbor, alltid färre i bagen, väljer man den klubba som ligger närmast i avstånd och anpassar själva slaget med grepp, svinghastighet med mera.

Intresset att spela gammal traditionell hickorygolf växer och idag är intresset mycket stort. Gamla professionella spelare med avslutad karriär, börjar mer och mer med hickorygolf. Senare i år, i oktober kommer VM i Hickory, World Hickory Open Championship, att arrangeras i Scotland och dit är Urban Backman, funäsdaling i Funäsfjällens Golfklubb, anmäld.

THÉRÈSE JUEL

Avslutningshålet vid DM 2020. Foto: Mats Widén