Tuff körning ger endorfiner

Camilla Hulkki är en erfaren lössnöåkare. Dagsmeja kan minska snöns bärighet.

Camilla Hulkki har en besvärlig reumatisk sjukdom – och älskar att köra snöskoter i lössnö. Går det ihop?

– Många som har den här typen av inflammatorisk sjukdom, spondylartrit, mår bra av att slita riktigt ont, som extremidrottare. Att ta i så mycket att man får blodsmak i munnen frigör endorfiner, och ger smärtlindring i hela kroppen. Muskler måste jobba ordentligt för att hålla sig mjuka. Balansgången är att inte skada eller överanstränga sig, förklarar Camilla.

Så handlar det förstås om att lära känna sig själv och sina begränsningar, och att lära sig alla trick.

– Två dagar på raken är vad jag klarar. Om jag kör på 3-4 dagar blir jag för trött och sliten, jag måste ha vila emellan. Jag är som sämst i kroppen på fredag eftermiddag när jag har suttit på kontoret hela veckan och stelnat till, och som bäst på måndag när jag har kört skoter hela helgen.

– Varje år när skotersäsongen startar känns det som att ”jag klarar det inte!” och när jag väl är igång så mår jag så mycket bättre. Men jag måste anpassa maskinen och min egen utrustning. Jag är ofta tejpad på axeln, ibland även höger armbåge och vänster handled, och har alltid komplett skyddsutrustning: hjälm, väst, nackkrage, axlar, armbågar, knän och rejäla skor – och en smal, lätt skoter så att jag inte behöver slita för mycket med den, säger Camilla.

– Dessutom måste man ha ett brinnande intresse, man måste verkligen vilja göra det. Jag är snart 50 år och har kompisar som har lagt ner den här typen av skoteråkning för att de inte orkar. Jag vill kunna köra bättre och bli duktigare, och då är jag motiverad att träna hela året för klara det. Hade jag inte det målet så skulle jag kanske inte träna lika tufft.

Löpning, styrketräning och poweryoga ger grundkondition under barmarksperioden. Sen är det snöskoterkörning så ofta som det går i fyra månader.

– Säsongen är kort, januari till april, men föret och vädret är inte alltid lämpligt. Jag älskar att köra i januari. Då är det oftast väldigt kallt och väldigt korta dagar. I mitten av februari är det lämpligt, sen är det sportlov och påsk och slut på säsongen, så det är inte så lätt få till, konstaterar Camilla.

Kinesiologisk tejp, eller rehabtejp som den också kallas, kan sträckas i två riktningar och används för att stödja, massera och skydda, samt lindra smärta och inflammation. Rådfråga sjukgymnast eller fysioterapeut.