Frösö Bageri överlevde pandemin

Leif Aronsson driver Frösöbageriet. –Nu är det uppåt men det var tufft under pandemin.

ÖSTERSUND (JT) Frösö Bageri hade det tungt under pandemin men under 2022 har verksamheten tagit fart igen och det bakas för fullt i bageriet på Frösö strand.

Tårtorna står på rad sedan Elin Mattsson och de övriga bagarna arbetat sedan sex på morgon för att bland annat leverera bakverken till Lundstams Återvinning. Företaget firade med Frösöbageriets tårtor att det nyligen erövrade Sven O Perssons Hederspris vid årets Guldgala.

Frösö bageri är ett anrikt företag som fyller 75 år i år.

–Det var ett familjeföretag fram till år 2000, säger Leif Aronsson, som äger bageriet sedan 2016. Han utbildade sig till bagare 1982 – 1984.

Tidigare arbetade han i 18 år som bagare och konditor vid nedlagda Törners.

–Ett tag var jag också vid Edenbos konditori, säger Leif Aronsson.

Idag driver han ett bageriföretag med 22 anställda. Det är placerat i det tidigare landstingsköket på Frösö Strand och levererar bakverk till de egna caféerna vid Tegelplan och Bilbolaget i Odenskog där Frösö Bageri verkat i tre år.

–Det går bra där, säger han.

Företaget skickar också bröd till ICA Nälden och är leveransbageri till Östersunds kommun, Region Jämtland/Härjedalen och Jämtkraft.

Bland kunderna finns också ICA Kvantum, Coop i Lillänge och ICA Odenhallen.

–Vi levererar också mycket till hotell som köper limpor och småbröd, säger ägaren.

Leif Aronsson säger att efter covidpandemin har Frösö bageri återhämtat sig och verksamheten går med full fart.

–Men det var tufft under pandemiåren där vi fick dra ned verksamheten med 40 procent och vi tog bort nattarbetet. Jag var tvungen att säga upp två anställda. Men det var bra att vi som andra fick vi stöd av Tillväxtverket. Det räddade oss, säger Leif Aronsson.

Han säger för att kompensera förlusterna och för att klara de ökade råvarupriserna och drivmedelskostnaderna, höjde han priserna med fem procent under 2021 och i april i år höjde han priset på bakverken med tio procent.

Han ser ljuset i tunneln.

–Nu är det uppåt, men det kommer att ta några år att ta tillbaka det vi förlorat, säger han.