Maria prisbelönad mathantverkare i Ragunda.

Maria Elf lagar mat hemma i köket som är godkänt som livsmedelslokal.

RAGUNDA (JT) Till vardags arbetar hon vid Systembolaget i Hammarstrand. Resten av tiden ägnar Maria Elf åt sitt företag Siljemyra gård där hon sysslar med ett mathantverk som resulterat i flera utmärkelser.

Maria Elf bor tillsammans med maken Marcus Lilliehöök på en gård på Näset utanför Ragunda. Han driver byggnadsföretag där han bland annat tar på sig renoveringar.

–Jag jobbar lokalt, har en radie på fyra mil, säger Marcus Lilliehöök som uppger att förra året omsatte hans företag en miljon kronor.

Maria Elf har en 75-procentig tjänst vid Systembolaget i Hammarstrand. Resten av tiden ägnar hon sig åt mathantverk där hon tillverkar sådant som marmelad, glögg, sylt och saft.

Dessutom tar hon på sig styckning.

–Det brukar bli ett 25-tal älgar varje höst, säger Maria Elf, som berättar att den dag JT besöker gården ska hon stycka en hjort.

Hon är född och uppvuxen i Ragunda. Efter gymnasiet i Bispgården där hon gick Hotell och Restaurangprogrammet, bar det i väg till Mariefred där hon arbetade vid Gripsholms värdshus. Sedan flyttade hon tillbaka till Ragunda.

–Men jag lämnade maten eftersom det inte fanns några jobb, så i 15 år var jag inom försäkringsbranschen, säger hon.

Hon återvände dock till mathantverket 2017 genom att gå en yrkeshögskoleutbildning med inriktning charkuteri arrangerad av Eldrimner.

Det ledde till att 2017 startade hon Siljemyra gård där de bott sedan 15 år tillbaka.

Produkterna säljs bland annat via Rekoringen.

–Det är en grupp där man kan lägga annonser och ta emot beställningar. Sedan levererar jag. Varannan vecka är jag vid ICA Kvantum i Sollefteå och varannan vecka är jag i Ragunda och levererar, säger hon.

–Jag är också mycket ute på marknader, säger Maria Elf som också säljer utanför länet.

–Jag skickar ofta till ett bageri utanför Borås.

Maria Elf samarbetar med grannen Rögrinna gård där hon köper råvaror.

–Vi har ett bra samarbete där det finns tankar om att skapa ett kök där jag kan laga mat, säger hon

Maria Elf gör också smörgåstårtor och erbjuder catering.

–Jag brukar leverera mat till bröllop och andra fester, men jag har så mycket att göra att jag inte tar på mig så mycket av det just nu.

Hon har en vision om hur företaget ser ut om fem år.

–Då hoppas jag att jag har ett riktigt kök utanför hemmet och att jag kan jobba heltid med mathantverket.