Traktorförsäljaren byggde upp en koncern

Björn Jönsson är en framgångsrik traktor- och redskapsförsäljare i Odenskog.

ÖSTERSUND (JT) Traktorförsäljaren Björn Jönsson i Odenskog har en klar vision vad han vill göra med sin framgångsrika koncern
–Jag har ett starkt driv där jag vill bygga upp företag och de människor som finns i dem, säger han.

Björn Jönsson är född i uppvuxen i Hammerdal, men när han var tio år valde familjen att flytta till Norrköping där hans far startade företaget Nordfarm AB med affärsidé att sälja lantbruksmaskiner.

Det kom att leda Björn Jönsson in på den bana där han leder koncernen Gryt Förvaltning AB som omsatte 530 miljoner kronor förra året.

Tidigare valde han en annan väg.

–Jag utbildade mig till officer vid I5 och blev utlånad till Jägarbataljonen i Kiruna. 1990 slutade jag och då hade jag majors grad.

–I försvaret fick jag världens bästa ledarskapsutbildning och det har jag haft, nytta av som företagsledare. 1990 hade Nordfarm tre delägare som jag köpte ut och tre år senare tog jag helt över Nordfarm. Då omsatte det 23 miljoner kronor, säger Jönsson, som pekar på att företaget gynnades av att Sverige gick med i EU 1995 eftersom lantbruken började få stöd.

Han gjorde en strategisk manöver genom att bilda Bonett AB som säljer redskapsprodukter via Internet och 2010 gick han vidare med att köpa X-maskiner i Hudiksvall som sålde amerikanska John Deere traktorer.

–2010 ville John Deere minska antalet säljare i Sverige från 22 till tio och 2012 köpte jag X-maskiners område i Odenskog, säger Björn Jönsson.

Med det blev han återförsäljare i Jämtland, Västernorrland och Hälsingland.

–2012 var omsättningen i X-maskiner 20 miljoner kronor som ökat till 200 miljoner kronor, summerar vd:n

Enbart försäljningen i Östersund omsatte 70 miljoner kronor förra året.

–Vi gynnas av att mjölkbönderna har fått ökad lönsamhet, säger Jönsson, som dock pekar på att konkurrensen är tuff med fyra andra säljare i närheten. Och John Deere vill fortsatt minska antalet återförsäljare i Sverige från åtta till fyra.

– I Norrland är vi två, X-maskiner och Norrmaskiner i Umeå. John Deere vill se en sammanslagning mellan oss men ingenting är klart.