Lundhags öppnar butiker i Stockholm och Göteborg

Josefin Tursäter jobbar i butiken tillsammans med butikschefen Johan Prissberg.

Lundhags växer öppnar butiker i Göteborg och Stockholm 

Lundhags i Järpen som fyller 90 år i år växer i Sverige där det anrika företaget öppnar nya butiker i Göteborg och Stockholm. 

Mats-Håkan Lundhag är platschef vid Lundhags fabrik och friluftsbutik i Järpen.  

–Vi har även ett kontor i Stockholm och sedan tidigare butik i Insjön i Dalarna. Nu växer företagets verksamhet med att vi öppnade en ny butik i centrala Göteborg den 8 december och ytterligare en butik på Kungsgatan i Stockholm i januari. I bägge fallen handlar det om att enbart sälja varumärket Lundhags, förklarar han. 

Företaget startades för 90 år sedan av Mats-Håkan Lundhags farfar Jonas Lundhag och var från början ett rent skomakeri. –-1946 flyttade han verksamheten till Torvalla där han också kom att tillverka träskor. Han tillverkade allt från slalompjäxor till vandringskängor, säger Mats-Håkan Lundhag. 

-Verksamheten växte så mycket så i början av 1970-talet började Jonas Lundhag att se sig om efter större lokaler och 1973 etablerades skotillverkningen i Järpen där Åre kommun välkomnade företaget med att bygga ett nytt industrihus. 

Kängtillverkningen hade en topp under 1980-talet med mycket export av kängor till Norge. En unik grej var att 1982 fick vi sälja kängor till brittiska Royal Marines i samband med Falklandskriget. Royal Marines är fortfarande kund, säger platschefen. 

Under 90-talet hade företaget ett flertal olika agenturer av andra varumärken för att kunna ha säljare ute på vägarna och samtidigt sälja kängor.  

-Men sedan valde vi att utveckla under eget varumärke och 1997 lanserade vi kläder som skulle passa till kängorna och år 2000 började vi även sälja ryggsäckar med eget varumärke. Mycket av produktionen av kläder och ryggsäckar sker i Vietnam, säger Lundhag 

Sedan 1984 är företaget Kunglig Hovleverantör.  

Lördag den 14 februari 1998 inträffade en ödesdiger brand då hela fastigheten i Järpen totalförstördes. 

– Men genom att hitta ett nytt kontor och lager i byn kunde vi komma i gång efter bara några dagar. Vi sa också att tillverkningen i skofabriken skulle vara i gång i nya lokaler med nya maskiner inom åtta veckor, och det klarade vi. Att projektera och bygga det nya Lundhagshuset tog lite längre tid, men i augusti 1999 invigdes de lokaler vi nu är verksamma i, säger Lundhag 

Idag består produktsortimentet av skor, kläder, ryggsäckar och långfärdsskridskor. 

 –Idag tillverkas de flesta kängorna på fabriker i Portugal men vi har kvar en del skotillverkning och reparationer av skor i Järpen, säger Mats-Håkan Lundhag. 

Totalt tillverkas cirka 30 000 par skor per år.  

2007 kom en vändpunkt då familjen Lundhag beslöt att sälja rörelsen till EQT och friskt kapital gjorde att omsättningen ökade kraftigt.  

2012 valde EQT att sälja till norska Swix AS där flera starka varumärken ingår. Koncernen bytte sedan namn till Brav Norway AS där Brav Sweden AB är det svenska dotterbolaget där Lundhags ingår. 

Varumärket Lundhags omsätter idag cirka 250 miljoner kronor per år och förutom Lundhags finns varumärkena Swix, Toko, Ulvang och Helsport i koncernen som omsätter drygt 1,3 miljarder. 
Brav har dotterbolag i Norge, Sverige, Finland, Litauen, Tyskland, Schweiz, USA och Japan 

Lundhags har idag ca 15 anställda i Järpen med skofabrik, friluftsbutik och produktutveckling. Centrallagret är placerat i Lillehammer och koncernens huvudkontor ligger i Oslo.