Johanna sätter fart på pensionat Helags i Ljungdalen 

–En dag när jag var här på semester och satt på pensionatets trapp sade jag att detta vill jag äga, säger Johanna Öhman.

-Pensionat Helags har blivit en klassiker i byn. Tänk att det har funnits sedan 1934 och alltid varit pensionat, säger Johanna Öhman när JT träffar den entusiastiska pensionatsägaren. 

Hon kommer från Ljusdal och har en mångskiftande bakgrund, 

–Under en tid arbetade jag vid Sighsten Herrgårds modellagentur i Stockholm och jag var till Spanien en sväng. Men jag längtade alltid hem till Ljusdal, säger Johanna Öhman. 

Hon är uppvuxen i en familj som verkade inom bygg- och fastighetsbranschen. 

–Jag har två syskon och vi började fundera om vi inte skulle sälja bolaget och det gjorde vi under 2020, berättar Johanna Öhman. 

Två år tidigare hade hon köpt en liten stuga i Ljungdalen och det var då hon fick ögonen på Pensionat Helags. 

–Jag satt på trappen till pensionatet och tänkte, att det här vill jag äga någon gång, säger Johanna Öhman, och det blev verklighet. 

–När vi sålde bygg och fastighetsverksamheten fick jag kapital och kunde köpa anläggningen av de tre familjer som ägde det men som hade lagt ned verksamheten. 

Våren 2021 blev Johanna Öhman ägare till den anrika fastigheten och hon satte direkt i gång med en omfattande renovering av yttre delar på huset och målning inomhus. 

–När jag tog över slogs jag av att huset invändigt var så fräscht, säger pensionatsägaren. 

När JT besöker Ljungdalen finns några glada damer från Hälsingland som är på sticksemester och Johanna Öhman vill förstås se fler gäster som fyller de nio rummen med 18 bäddar. 

I början drev jag pensionatet som bed and breakfast, men nu vill jag utveckla detta till mer renodlad hotell och restaurangverksamhet. 

Hon har anställt tre personer som kommer att jobba i pensionatet där kocken rekryterats från Järvsö. 

På plats finns nu Mickis Chamuon och Fanny Strömstedt från Stockholm, båda med meriterande erfarenheter från restaurangbranschen, 

–Jag har varit restaurangchef vid Punk Royal i Stockholm men slutade. Jag ville ha fler utmaningar i livet, säger Mickis Chamuon som arbetade en första period vid pensionatet förra året. 

–Efter det åkte jag tillbaka till Stockholm och arrangerade julbord vid restaurang Gamla Riksarkivet vid Stureplan, men nu har jag återvänt och det känns jätteroligt, säger Mickis Chamuon som ska vara hovmästare. 

Fanny Strömstedt har också en gedigen erfarenhet av restaurangnäringen. 

–Jag har varit mycket i Stockholms skärgård, på Dalarö där jag arbetat som hovmästare och i somras drev jag en bistro där, 

säger Fanny Strömstedt. 

Hon är vän med Mickis Chamuon och det gjorde att hon fick vetskap om att Pensionat Helags behövde anställa och på den resan är det. 

–Jag kommer att arbeta all round med olika saker. Det här känns kul och spännande. Jag kommer att trivas. Jag är lite trött på Stockholmshetsen, säger Fanny Strömstedt. 

Johanna Öhman säger att nu inleds vintersäsongen som pågår till veckan efter påsk. 

–Under vintern ligger mycket fokus på turåkning på skidor och skoterturer där jag samarbetar med en uthyrare i byn. 

 Sedan blir det paus i den öppna verksamheten men där hon gärna vill boka in konferenser. 

–Vi drar i gång sommarverksamheten efter midsommar, säger hon och pekar på att området bjuder på fina vandringsturer. Många går upp till Sveriges sydligaste glaciär där Svenska Turistföreningen STF har en restaurang med fullständiga rättigheter. 

Det hoppas hon också få vid Pensionat Helags. 

–Jag har sökt utskänkningstillstånd hos Bergs kommun som för övrigt är en jättefin kommun som stöttat mig bra. 

JT: Hur vill du utveckla verksamheten? 

–Jag vill bli varm i kläderna och växa långsamt men jag är säker på vad jag vill. Det här är ett pittoreskt ställe som ligger helt rätt i tiden, säger Johanna Öhman. 

Tommy Norin