Nyinspelning av Ronja Rövardotter filmas i Åre i mars 

Ronja och Birk spelas av Kerstin Linden respektive Jack Bergenholtz Henriksson. Foto: Audrius Solominas

Tove Liliequist bor i Åre. Hon har jobbat med Ronja-produktionen sedan förra året, som koordinator på lokalnivå. Hon berättar: 
–Jag har letat efter lämpliga inspelningsplatser, så kallade ”locations”. Det är sammanlagt ett 70-tal personer som kommer upp när det är inspelningsdags, med långtradare och allt, så det är väldigt mycket som måste klaffa. 
–Vi spelade in några scener redan i augusti men nu i mars ska vi filma skidscener vid en fäbodvall, vidare några scener i olika skogsmiljöer samt även scener vid Ristafallet.  

Hon avslöjar: 
–Just nu håller jag förresten på och letar efter en lämplig häst till några av scenerna. 

Nytolkningen har premiär på Viaplay under 2023, som serie. Tolv avsnitt ska  visas under två säsonger, så en ny generation kommer att få möta Ronja, Birk, vildvittrorna och alla de andra figurerna. Det har gått över 40 år sedan Astrid Lindgrens bok om Ronja Rövardotter kom ut och nästan lika länge sedan Tage Danielssons filmklassiker hade premiär.  

Intresset för att få göra den ikoniska rollen som Ronja Rövardotter, har sedan sökandets start varit enormt. Närmare 4 000 provspelningar över hela landet har genomförts – och valet föll till slut på barnskådespelaren Kerstin Lindenfrån Stockholm. Birk Borkason spelas av Jack Bergenholtz Henriksson. En stor del av inspelningen har ägt rum på Bohus fästning, som alltså i denna tappning blivit Mattisborgen. Nya karaktärer har lagts till, exempelvis borgmästaren Valdir, som spelas av Pernilla August. 

Tove Liliequist säger avslutningsvis: 
–Det är fantastiskt att få arbeta med en sådan legendarisk berättelse! Jag har själv alltid älskat den. 

Lotte Mjöberg