Det våras för cykelhandlaren 

Niklas Sundberg säljer cirka 1000 cyklar varje år.

Söder Sport har under åren växt till den ledande cykelhandlaren i Östersund. 

–Vi säljer runt 1000 cyklar per år. 2006 tog vi in elcyklar i sortimentet och idag står de för 30-40 procent av försäljningen och det ökar hela tiden, säger Sundberg, som uppger att kunderna inte tvekar att lägga de 24 000- 25 000 som en elcykel kostar i snitt. 

–Sedan 2011 har vi sålt 1500 elcyklar, säger Sundberg. 

Söder Sport är ett anrikt företag som bildades 1954 av Alfred Hansson som inledde cykeleran på Rådhusgatan 61 i Östersund där han också sålde sportartiklar. 

1971 togs företaget över av Ernst Söderholm som drev företaget fram till 1991 då Niklas Sundbergs far Kenneth Sundberg köpte näringen. 

Idag leder Niklas företaget med fyra anställda. 

Niklas Sundberg säger att företaget gynnas av att Östersund är en livligt trafikerad cykelstad där kommunen vill stimulera till ökat trampande. 

–Varje vinter har kommunen ett projekt där den skänker hjälmar, belysning och dubbdäck till de som vill cykla under vintern och det handlar om runt 100 cyklister varje år, säger Niklas Sundberg. 

–I år fick vi leverera utrustningen, säger Niklas Sundberg, som pekar på att kommunen är också bra på att bygga cykelleder. 

Just nu är butiken i Odensala knökfull med cyklar av alla sorter och mängder med tillbehör. 

Lådcyklar har blivit en populär produkt. Ett fordon som kan användas som transportör av både varor och barn. 

I lokalen finns också sportiga cyklar som används för mer avancerade turer i bland annat fjällen, men den största delen hos Söder Sport är ”vanliga” standardcyklar som köps in från Skeppshult i Småland. 

Företaget har också en cykelverkstad där Emanuel Henriksson har fullt upp med att serva och packa upp nya cyklar där väntetiden på att få sin cykel servad just nu är två och en halv vecka. 

Text och foto:
Tommy Norin