Entreprenören bakom Joy Event Hunt and Health 

Jakt, friluftsliv och hälsa ligger Evelina varmt om hjärtat.

Jakt behöver inte bara handla om att döda ett djur, det är en upplevelse som Evelina menar innefattar så mycket mer. Företaget Joy Event inkluderar även både yoga och jakt vilket är det bästa av två världar för Evelina.  

Redan som barn när Evelina följde med sina föräldrar ut i skogen började hon skriva upp väder i en dagbok. Hon skrev detaljerat om hur vädret kändes och menar att det alltid varit viktigt för henne att uppmärksamma vädret och omgivningen i naturen. I de nedre tonåren började Evelina följa med sin pappa i skogen på älgjakt men det var inte förrän hon fyllde 17 och tog jägarexamen som hennes egna engagemang växte. 

– Pappa hade älghundar så älgjakt var det vi höll på med i familjen och det blev naturligt för mig att fortsätta med det, berättar hon. 

Ett starkt minne Evelina har är gången då hon sköt sin första älg. Trots att hon hade varit med på jakt många år innan hade hon inte fått något skottillfälle men på självaste 21-års dagen kom möjligheten. Hon säger att de hade med sig pappas unghund, Diana, som hon fick skjuta för.  

– Det var en lång ansmygning där jag fick åla och kräla mig fram, men till slut fick jag syn på något som jag först trodde var en björn. 

Hon blev totalt skräckslagen men efter en stund fick hon en bättre uppfattning av gestalten, som visade sig vara en skjutbar älg.  

– Detta är något jag aldrig kommer glömma! 

Vid trettio års ålder skaffade sig Evelina en setter, då hon blivit inspirerad till fågeljakt av två väninnor. Det blev hennes första fågelhund. 

–  Jag drogs till gemenskapen av jakt med fågelhundar och tyckte det såg roligt ut.  

Hon menar även att det skulle bli enklare att jaga på egen hand med en fågelhund.  

Efter att Evelina jagat ett tag ville hon utveckla sina kunskaper inom jakt. Det var efter att hon gått utbildningen “småskaligt företagande inom jakt och fiske”, som hennes vision för att skapa sitt eget företag växte. Hon berättar att det var en otroligt inspirerande föreläsare som pratade om entreprenörskap inom jakt. 

Föreläsaren pratade om företagande inom skog, fjäll och jakt samt hur man paketerar rätt och ger rätt service. Evelina tänkte där och då, under föreläsningen, att detta var något hon ville göra någon gång i hennes liv.

Hon säger att det kändes som en perfekt möjlighet att kombinera sin förmåga att ge service med intresset av jakt, hundar och skog. Hennes tanke om att starta eget inom detta område låg länge i bakhuvudet. Evelina säger att det var annat som hände i livet som fick henne att behöva vänta ett tag. 

– Jag vidareutbildade mig några år, fick barn och hade lite andra jobb under några år. 

2009 fick hon en möjlighet att starta företaget, som så länge varit drömmen. Evelina ville skapa sin egen nisch. Hon säger att hon ville kombinera och paketera jakt och hälsa eftersom hon själv mår så bra i naturen. Därför ville hon visa fler samspelet mellan välmående i skogen och jakt.  

– Joy står för jakt och yoga och det är väldigt unikt att man förenar dessa, menar hon.  

På samma sätt som hon älskar att vara ute i naturen och jaga, älskar hon också yoga och meditation. Hon menar att bara upplevelsen av att vara ute i skog och mark är som en sorts meditation och att det därför passar bra att kombinera yoga med jakt.  

–  Det börjar ofta med mindfulness vid brasan på morgonen och efter en lång jaktdag avslutar vi med stretch-yoga på altanen till fjällstugan.  

Enligt Evelina stärker detta närvaron och möjligheten att få en bättre upplevelse, plus att man kan behöva stretcha ut musklerna efter en lång jakt.  

På ripjakterna är det främst privata marker vi jagar på eftersom det är svårt att ha en långsiktig verksamhet på statens marker.  

– Jag använder mig av vår privata mark på Ljungdalen och arrenderar också andras marker för verksamheten.   

Förutom paketen med ripjakt anordnar Evelina också älgjakt där hon erbjuder boende och bra mark, men ibland även med kock, catering och hundförare. Joy Event erbjuder dessutom paket med småviltsjakt i skog. Om man väljer ett sådant paket är det mer individuell jakt där man kan jaga utan guide. Hon berättar att jakterna som erbjuds alltid är i paket men i olika former. 

Evelina är utbildad skytteinstruktör och säljer även lektioner i skytte. Hon säger att hon håller i varierade utbildningar i skytte, både för privatpersoner och för företag samt jaktlag. 

Även föreläsningar är något som erbjuds av Joy Event, där pratar Evelina om jakt och hälsa samt jakt och entreprenörskap i växlande konstellationer. Dessutom har Evelina varit med som programledare i programmet Jaktliv på SVT.  

– Vi gjorde 16 avsnitt där vi reste runt i hela Sverige och jagade med olika erfarna jägare.  

Hon berättar att hon fick uppleva diverse jakter och även intervjua jägarna. Att vara med i detta tyckte hon var väldigt kul och häftigt och något hon gärna hade gjort om.  

Evelina är väldigt glad över företaget Joy Event och är tacksam över möjligheten att få jobba med det hon älskar. Hon betonar att jakt inte handlar om att enbart döda ett djur utan att det är en helhetsupplevelse i naturen som hon anser stärker hälsan.  

TEXT: NOMI RÖNNFORS 

BILD: ÅSA HÄGGLUND