Gott om svamp i Aspåsnäset

”Tegelsopp är en bra matsvamp”, säger Ingmo D'Amario.

Ingmo är en veteran i svampsammanhang där hon drivit eget företag där hon köpt in svamp för vidarebefordran till bland företaget Jämtlands Frukt&Grönt som numera ingår i Svensk Cater.

Sedan något år har hon trappat ned verksamheten och är numera pensionär på heltid. Hon tycker att det är tråkigt att det inte längre finns någon som köper in och förädlar svamp i länet. Det saknas svensk svamp i butikerna!

Ingmo är född i Edsbyn men uppvuxen i Kattstrupeforsen dit familjen så småningom flyttade.

Efter att ha bott både i Rom och Lugnvik flyttade hon och sambon till Aspåsnäset där hon kom att utveckla det hon redan gjorde i Lugnvik, köpa in och bereda svamp för vidareförsäljning till grossist, butiker och restauranger runt om i landet. Hon har även hållt i svampkurser och svampvandringar.

-1998 jobbade jag som institutionssekreterare vid Mitthögskolan men år 2000 sade jag upp mig och byggde upp den verksamhet där jag hade en svampodling i speciellt inredda lokaler här i Aspåsnäset. Jag gick olika matförädlingskurser hos Eldrimner och svampkurser vid Umeå universitet som handlade om svamp som livsmedel, säger Ingmo D´Amario, som valde att inte utbilda sig till svampkonsulent utan till svampodlare.

–Nej jag valde att satsa på mitt företag.

Sedan ett par år beslutade hon sig för att avveckla verksamheten som hon drivit i drygt 30 år men intresset för svamp är levande och där hon ger de som ger sig ut i skogen goda och användbara råd.

Hon säger att den senaste tidens myckna regnande har skapat ett kanonläge vad gäller tillväxten av svamp, men det gäller att se upp.

–Man ska bara plocka det man är riktigt säker på, men är man osäker kan man ta med sig en liten låda där man lägger den ”osäkra” svampen, sedan kan man kolla av den när man kommer hem.

Hon förklarar att svamp kan grovt räknat indelas i tre grupper Soppar (som t ex KarlJohan), Taggsvampar (som t ex Blek taggsvamp), Skivlingar (som t ex champinjoner).

–Det finns ca 100 000 sorters svamp i världen, men knappt ett 100 – tal av dem är ätbara och dit hör gruppen Soppar som det är gott om i skogen just nu.

När JT besöker gården visar hon det man absolut inte ska stoppa i munnen.

Nära ett träd växer röd flugsvamp dock inte dödlig.

–Till dödligt giftiga svampar hör vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, Gifthätting och Toppig Giftspindling, förklarar hon.

Ingmo D´Amario uppmanar också att är man nybörjare i svampterrängen ska man aldrig smaka på en svamp endast om man vet att det är en kremla. Är den mild är den ätlig och är den skarp så är den oätlig och det är smidigt att man grovrensar den svamp man plockat redan ute i skogen.

Text och Foto:
Tommy Norin