Åre Skidfabrik – En framgångssaga

Kollegorna Stefan Cederberg och Patrik Söderlund planterade i ung ålder fröet till det som idag är den enda skidfabriken i Skandinavien. År 1993 grundades Extrem Snowboards of Scandinavia och det var ett vinnande koncept som visade sig bli ett av Sveriges största snowboardmärken. Numera tillverkar skidfabriken i Åre högkvalitativa skidor åt bland annat sitt eget prisvinnande skidmärke Extreme Skies. Förutom det faktum att skidfabriken vill skapa skidor med hög kvalitet och kapacitet är hållbarhet något som väger tungt och är en viktig beståndsdel när det kommer till produktion.

Det var redan på 80-talet, i föräldrarnas garage, som Stefan och Patrik tillsammans började tillverka en föregångare till dagens snowboard. På den tiden var fenomenet snowboard och snowboardåkning helt nytt och hett i USA, vilket väckte deras intresse.

Stefan berättar om ett reportage på tv där amerikanska surfare surfade på någon sorts bräda på snö.

– Det var på den vägen allt startade och det är det som är grunden till fabriken idag.

Envisa som de var jobbade Stefan och Patrik hela tiden med att utveckla och förbättra både tillverkning och produkter. Stefan säger att det i början bara var ett fritidsintresse vid sidan om som sedan växte och som de tillslut bestämde sig för att satsa på.

– Vi började undersöka marknaden och möjligheter för produktion i högre grad.

Samtidigt som de spånade kring detta växte intresset för snowboards allt mer i hela världen. Stefan menar att detta var något de kunde dra stor nytta av och att det var helt rätt tid att tillverka snowboards i Sverige. År 1993 grundades Extrem Snowboards of Scandinavia och garaget byttes ut mot en fabrikslokal på 800 kvadratmeter i SÅÅ. Där kunde de tillsammans med andra engagerade personer spåna vidare på nya idéer.

– Åre kommun tog emot oss med varma händer och de tyckte det lät som ett vinnande koncept.

Stefan säger att de i och med växlingen av lokal också uppgraderade sina maskiner till mer moderna för att öka effektiviteten i produktionen. Stefan och hans kollegor hade bra koll på vad de behövde för att få fabriken att fungera så bra som möjligt.

– När man har ett stort intresse och är väldigt engagerad i något är det ganska enkelt att vara motiverad och tänka i flera steg framåt.

De hade bland annat skaffat sig kontakter för att underlätta tillverkningen i form av att de fick olika medel som behövdes för produktionen. Nyckeln till lokalen i Åre fick de i början av september och innan snön fallit var de första brädorna ute på marknaden.

– Vi jobbade snabbt och effektivt och hamnade i en utvecklingstrend som gick rak upp.

Extrem Snowboards of Scandinavia växte sig allt större och blev ett av de största snowboardmärkena i Sverige. Det blev en stor hit och de började så småningom även göra lite kläder och snowboardboots.

År 1998 satte de även igång med produktion av skidor vilka blev de första skidorna tillverkade i Sverige på 25 år. Sedan dess har det utvecklats och producerats många modeller avsedda för olika ändamål och Extrem Skis har fått ta emot flertalet ärofyllda priser.

Stefan berättar att de just nu håller på att utveckla tre nya skidmodeller på skidfabriken, som de började med tidigt i vintras. Han säger att det handlar mycket om att ta fram olika prototyper som man finslipar på och förbättrar i omgångar innan det blir ett bra resultat.

Modellerna, menar han, styrs en hel del av företaget och deras tycke och smak.

– Det bygger i stor omfattning på att vi på fabriken skapar det vi gillar och det vi tror behövs.

– Det är extremt roligt att jobba med skidor och kunna presentera nya modeller som man själv varit delaktig i att producera.

Att fortsätta utveckla verksamheten och att träffa människor som man delar intresse med på arbetsplatsen är det roligaste med jobbet enligt Stefan.

– Man stöter på nya utmaningar varje dag som ska lösas och det är kul att spåna på idéer kring hur man ska ta sig till nästa steg.

TEXT NOMI RÖFORS
BILD ÅSA HÄGGSTRÖM