Bra drag i Bräcke Skoterklubb

Vintern närmar sig och redan nu jobbar ledgruppen i Bräcke Skoterklubb med att röja leder inför de turer som bland annat går till klubbstugan i Bensjö.

–Arbetet med att röja leder pågår året runt, säger Anders Jämthagen, klubbordförande sedan 2018.

Han uppger att inför vintersäsongen åker medlemmarna i ledgruppen ut och röjer bort sådant som sly och vindfällen.

–Och när säsongen är slut ser vi över lederna, det finns alltid något som ska repareras. Ledgruppen gör ett fantastiskt jobb, säger han.

Här anger han något ironiskt att Bräcke kommun bidrar enbart med 6000 kronor per år till arbetet att sköta om totalt 15 mil leder.

–Pengar som räcker till en månads bränsleräkning. Vi har kontaktat kommunen för att få högre ersättning, men det svar vi fått är att det ska utredas, säger klubbordföranden.

Han säger att räknar man in lednätet kopplade till klubbarna i Nyhem, Bodsjö och Sundsjö så har skoteråkarna 35-40 mil leder att köra på.

Skoterklubben bildades i slutet av 1980 -talet och det är en förening som växt.

–Fram till 2018 var vi cirka 50 medlemmar men sedan har det växt. Idag är vi ca 200 stycken inklusive familjemedlemmar och det finns 200-300 snöskotrar i klubben.

Anders Jämthagen pekar på att klubben är nyttig för hela Bräcke kommun.

–Det är många som åker till Bräcke för att köra på de fina lederna och det gynnar handeln i Bräcke, säger han.

Den aktiva klubben har en stuga i Bensjö som är ett attraktivt besöksmål.

–Den är öppen under varje helg från januari till i slutet av mars, där vi driver ett kafé och säljer hamburgare. Det kan komma ett 50-tal ekipage under en helg, säger klubbordföranden som anger att det är styrelsen och andra medlemmar som ställer upp i det arbetet.

Bräcke skoterklubb är också en av klubbarna i Jämtland/Härjedalen som arrangerar den så kallade Guldhjälpscupen som körs sex gånger i länet.

–Vi hade 70 deltagare i olika klasser när vi genomförde den i vintras, säger Jämthagen.

Och nästa år är det dags igen.

–Vi ska arrangera den under vecka tio 2024, varmt välkommen då också ler han.

Tommy Norin