Ebba Andersson inför säsongen: ”Jag vill vinna Tour De Ski.”

Under sin lysande skidkarriär har hon äntrat pallen många gånger och erövrat en hel del guld i flera prestigefyllda tävlingar och nu har Ebba Andersson siktet inställt på att vinna Tour De Ski efter nyår.

Ebba Andersson, 26, är född i Delsbo i Hälsingland men vid tre års ålder flyttade familjen till Sollefteå eftersom hennes pappa Per-Ola Andersson fick en tjänst som lärare och tränare vid skidgymnasiet.

–Jag växte upp i en skidfamilj och började att åka skidor så fort jag lärde mig stå men tyckte till en början att det inte var särskilt kul, säger Ebba Andersson, när vi möter henne vid Östersunds skidstadion.

Det tog några år innan lusten infann sig.

–Den kom när jag var runt nio år och började vara med på skidklubbens träningar varje tisdag och torsdagkväll. Skidklubben hette vid den tidpunkten Remsle SK (som sedan slogs samman med Sollefteå Skidklubb och blev Sollefteå skidor red:s anm).

Efter nionde klass fortsatte hon skidsatsningen genom att gå på skidgymnasiet i Sollefteå och ambitiösa Ebba Andersson gick vidare med att sätta avtryck i flera internationella juniortävlingar

Vid junior-VM i Kazakstan 2015 vann hon ett brons i skiathlon och den 25 februari 2016 vann hon guld på tio kilometer fristil i junior-VM i Rumänien  Dagen efter körde hon tredjesträckan när Sverige vann guld i stafetten på 4 × 2,5 km.

–Sollefteå var en perfekt skidstad att växa upp i. Där finns en fin terräng och stort skidintresse och där det fostrats fram många skidtalanger både inom längdskidåkningen och skidskyttet, säger Ebba Andersson, som bland annat nämner längdskidåkaren Billan Westin och skidskytten Helena Ekholm.

Ja och dessutom Ebba Andersson.

Under 2018/2019 fick hon sitt riktigt stora genombrott i världseliten då hon radade upp pallplatser och fina prestationer i världscuptävlingar. Det blev totalt nio individuella pallplatser under säsongen och hon blev aldrig sämre än fyra i något av världscupens distanslopp.

–Men det är alltid lite surt att komma fyra, ler hon.

Hon berättar om sina styrkor:

–Jag har ett stort driv och en vilja att utvecklas. Jag är beredd att göra ett gott arbete för att nå mina mål. Samtidigt älskar jag att tävla och utmana mig själv. Det är en anledning till att jag tycker att det är så kul att hålla på med längdskidåkning på elitnivå. Dessutom har jag en god uthållighet och en hög åkkapacitet som gynnar mig i skidspåret,säger hon.

Våren 2020 bytte både hon och yngre brodern Fredrik Andersson (född 1998) klubb till Piteå Elit som också hade Charlotte Kalla i spåren fram till dess att hon slutade förra året. Året innan hade de två syskonen flyttat till Östersund, med dess skidcentrum som samlat flera landslagsåkare.

Hon trivs i Östersund.

–Jag flyttade för att jag ville ha ett nytt sammanhang. Jag åkte min första VC -tävling i Östersund. Jag gillar banan här, och här finns fina träningsanläggningar med snö där vi är flera som satsar, säger Ebba Andersson.

Hon ser fram emot att tävla på hemmaplan när den tredje VC-tävlingen går i Östersund i december.

Vi frågar henne vad hon räknar som sin finaste prestation? Var det när du vann sista etappen i slalombacken i Tour De Ski 2021?

–Det var nog när jag vann VM-guld i Skiathlon och sedan också guld på tremilen i Planica tidigare i år, säger Ebba Andersson.

Nu ser hon fram emot en ny skidsäsong där hon har målet klart för sig.

–Ja jag vill vinna Tour De Ski, säger den ambitiöse landslagsstjärnan i Östersund.

Tommy Norin