Gräftåvallen – småskalig och familjär fjällturistort

I den gamla Fjällstugan med vidunderlig utsikt över hela Storsjöbygden bor Lars-Erik Andermo eller ”Lacka” som alla i området kallar honom, – jag tror inte ens någon vet vad han heter på riktigt, skrattar Anneli som bor där tillsammans med honom.

Fjällstugan var den första kommersiella byggnaden i Gräftåvallen, det var där fjällturismen startade februari 1962 med logi och helpension till en grupp skolungdomar från Tranås. Därefter fortsatte det med grupper främst från Stockholmsområdet. Värdinna för stället var då Karin Nilsson som tillsammans med sin fästman Per Hoflin skötte om allt och såg till att gästerna trivdes.

Lite som dagens par som vi besöker i stugan, det känns fortfarande genuint och familjärt när man besöker Gräftåvallen. Systrarna Anneli och Carola driver restaurang Fjällgården med tillhörande Camping och ”Lacka” med flera inom Bydalens Liftområde sköter servicen för den lilla liftanläggningen som består av två släpliftar och en barnlift. Där finns också en liten skidshop med uthyrning och försäljning av utrustning som drivs av bröderna Svedjesten. Inför vintersäsongen är det bråda dagar för alla inblandade oavsett vad man jobbar med och oavsett om det är kommersiellt eller ideellt. För Lacka och övriga anställda i liftbolaget handlar det om att serva maskiner, och utrustning kopplat till anläggningarna, att se över och bygga snönät, enligt ”Lacka” den billigaste snökanon man kan ha dvs vinden som driver ihop snön i stora lager. Det är ett aktivt föreningsliv i byn med skidklubben som har spårpatruller som varje vecka under säsongen hjälps åt att hålla spåren fina. Detsamma gäller skoterklubben som ansvarar för lederna mellan Myrviken och Gräftåvallen. För att allt detta ska gå lätt under vintern krävs mycket röjning och uppdatering av broar och markeringar.

TEXT OCH BILD

CAMILLA OLSSON