Revsunds Brewery & Distillery – prisat för sina smaker från Jämtland

Det är tuffa tider för Revsunds Brewery, trots att deras produkter är mer populära än någonsin.

Allt började 2016 då med ett intresse att brygga öl men sen har det bara rullat på med nya idéer och allt med lokal anknytning. Verksamheten breddas hela tiden och omfattar idag bryggeri, destilleri och restaurangverksamhet. Ginproduktionen som drog igång så sent som 2021 har redan nu prisats med tio medaljer vid World Gin Awards.

Restaurangdelen har fått en allt större betydelse. I sommar besöktes restaurangen av cirka 300 gäster varje helg (fredag, lördag och söndag).

– Det har gått helt galet bra och det är något som vi är väldigt stolta över. Det har blivit en stor del av vår verksamhet och omsatte en bra slant. Vi tjänar ju några kronor mer när vi säljer drycken själva. Nu har vi haft stängt ett tag men kommer snart att öppna restaurangen igen med ny kock, säger Tommy Jonasson.

Det är ingen tvekan om att intäkterna behövs. Allt har blivit dyrare – från råvaror till energi.

– Vi har precis varit ute på lite mässor och annat och träffat kollegor. Det är stentufft. En hel del kollegor har slutat åka på mässor och några har till och med lagt ner, säger Tommy Jonasson.

Hur är läget för er?

– Det är väldigt tufft. Det kommer att bli ribbdaller för att överleva. Varje månad är man osäker på om det går att plocka ut en lön.

En frustration hos Revsunds Brewery och många andra dryckesproducenter är de uteblivna åtgärderna från regeringen.

– Det verkar vara väldigt svårt att få till det man har lovat. Ta bara det här med gårdsförsäljningen. Nu pratas det om att gårdsförsäljning ska införas 2025 men med väldigt tuffa restriktioner. I stället höjer man alkoholskatten och ska göra det igen nu 1 januari, säger en besviken Tommy Jonasson.

Samtidigt går försäljningen för Revsundsföretaget bra. Så pass att det ofta är tomma lager.

– Vi har haft lite strul med leverantörer och vår utrustning, så vi har inte kunnat producera vår efterfrågan. Men nu har vi börjat växla upp, säger Tommy Jonasson.

Produkterna återfinns på Systembolaget och i restauranger över hela Sverige. Men den lokala marknaden är kanske allra viktigast.

– Det är ju vår hemmaborg. Oavsett om det gäller ost eller sprit så måste vi alla börja prioritera lokalproducerat, om vi vill att det ska finnas kvar lokala företag. Så är läget just nu, säger Tommy Jonasson.