PRIVATLEASING

Johanna Lönn på Jemtbil menar att många tvekar till att binda upp sig på tre år, som avtalsperioden ofta är

-allt populärare alternativ

 ÖSTERSUND (JT). Företag leasar ofta sina bilar, men det börjar också bli allt mer vanligt hos privatpersoner. Privatleasing, som finansieringsformen kallas, låter lockande – ingen kontantinsats, fast månadskostnad och ständig nybilskänsla. I leasingavtalet kan bland annat värdeminskning, service och försäkring ingå. Det enda som tillkommer är skatt och bränsle.

Bilförsäljningen ökar för tjugoförsta månaden i rad, och 2015 förväntas bli ett riktigt rekordår. Enligt Bertil Moldén, VD på BIL Sweden beror detta bland annat på att privatleasingen av bilar blivit populärare än någonsin. Åtminstone i storstäderna.

Framför allt är det för ungdomar mellan 25-30 år som leasingen framstår som ett alltmer attraktivt alternativ.

–Många i den här åldern inser att det inte längre funkar med kollektiva färdmedel och bilpooler, säger Bertil Moldén och menar på att privatleasingen blir ett sätt att få livspusslet att gå ihop.

Även det faktum att man inte behöver lägga en kontantinsats på 20 proc. som är vanligt vid billån framstår som attraktivt, menar Bertil Moldén.

Men för ungdomar i Jämtland ser situationen annorlunda ut. Petra Häggqvist på Northcar i Östersund menar att många tvekar till att binda upp sig på tre år, som avtalsperioden ofta är.

–Man inte vet om man bor kvar eller om livssituationen ändras så att man behöver en annan bil, säger hon.

Petra Häggqvist pekar också på att vi använder bilen på ett annat sätt här än i storstäderna. Avtalen gäller oftast 1 500 mil om år, och kör man mer kan man få betala extra.

–Var ärlig med körsträckan, råder Bertil Moldén. Lura inte dig själv för att få en lägre månadskostnad.I Jämtland har privatleasing inte fått någon riktig genomslagskraft ännu.

Kom ihåg att varje leasingerbjudande kräver en egen analys, och att vårt exempel inte är representativt för all privatleasing. Villkoren mellan de olika leverantörerna kan ha stora skillnader, och du behöver inte välja bilföretagets finansieringsalternativ om du delbetalar. Kolla vad din bank kan erbjuda för villkor, och skippa serviceavtalet. Service och försäkring i exemplet ovan kostar dig som konsument 1 445 kr i månaden, alltså inget som leasinggivaren bjuder på. Kom ihåg det gamla talesättet ”there ain’t no such thing as a free lunch”.

                                            Privatleasing                      Avbetalning (Northrate Finance AB)

Avtalstid                             36 mån                               36 mån
Restvärde                           50 proc.                              50 proc.
Max körsträcka                  1 500 mil/år                       ingen begränsning
Kontantinsats                    0 kr                                     34 000 kr
Uppläggningskostnad        595 kr                                 1 395 kr
Aviavgift                             55 kr                                   55 kr
Service                                Ingår                                   Ingår ej
Försäkring                          Ingår                                   Ingår ej
Genomsnittlig kostnad      3 171 kr                              1 726 kr
per månad
Exempel: Privatleasing
Bil: Hyundai i20, 1.2 Comfort, årsmodell 2015. I kontraktet ingår service och försäkring. Vald extrautrustning är vinterhjul på plåtfälg, motorvärmare och dragkrok i båda alternativen.

FAKTA: PRIVATLEASING

Rent juridiskt äger du inte bilen utan hyr den, eftersom den ska återlämnas efter leasingtiden. Efter leasingtiden, som normalt är 36 månader, kan du lämna tillbaka bilen eller köpa ut den. Vid återlämning görs eventuella avdrag för skador som inte kan hänföras till ”normalt slitage”. När man tecknar avtalet kommer man överens om körsträcka och restvärde. Har du kört mer än avtalad körsträcka får du betala extra, det samma gäller skador som är utöver normalt slitage.