Ronja gör som pappa -tävlar på snöskoter!

–Jag har alltid haft ett intresse för snöskotrar, så länge jag kan minnas iallafall. Pappa har tävlat när jag var liten, och brorsan tävlar. Pappa driver även en skoterbutik så det föll sig naturligt, säger Ronja.

Den trivsamma lokalen vi träffas i, Revelj Racing, i mitten av den pittoreska byn Hedeviken, andas snöskoter. Ronja berättar att hennes liv i stort kretsar kring skoterlivet.

–Varje helg på vintern åker vi på tur, och jag följde alltid med på tävlingar från när jag var liten. Det var bra att växa upp här i Hedeviken, det är en fin liten by vid vattnet, med närhet till fjället och skidbackar, och med en skoterled bakom huset, säger hon.

Hon har tävlat i Söderhamn, Lima och Mora, och ända uppe i Älvsbyn och i Arvidsjaur. Det har blivit några resor till Norge också. Det blir långa resor, och hela dagar går åt till att träningsköra banan, kvala, och slutligen kanske också finalen. Ronja tävlar i Damklassen, som man kan göra från man fyllt 16 år.

Höjdpunkten i sin karriär än så länge är SM-finalen där hon kom tvåa 2014, en tävling som hon pratar varmt om.

–Jag får nästan tuppskinn när jag tänker på det! Det var en tuff bana, utslagsgivande, och jobbig, men fin. Det var jättekul att tävla den dagen!

Hon har en dröm, och det är att få tävla i USA, där snöskotertävlingarna ligger på en helt annan nivå. Där kan de som åker som proffs också leva på sin sport.

Hon har ett serviceteam med sig när hon tävlar bestående av pappa Sven-Erik Revelj, (en av landets mest framgångsrika tävlingsförare) och ofta även hennes bror Henrik Revelj. Bjarne Möller brukar ibland vara med och meka. Totalt blir det ungefär 10-15 tävlingar per säsong. Men det finns en sak som kan ställa till det ibland:

–Jag blir så sjukt nervös inför varje tävling, så jag spänner handlederna så mycket att de sväller upp. Det är något jag får jobba på, att kanske förbereda mig lite mer inför varje tävling så jag inte blir så nervös, säger Ronja.